Conte potřebuje důvěru Senátu, dolar před Bidenovou inaugurací posiluje

Italský premiér Giuseppe Conte

Italský premiér Giuseppe Conte Zdroj: Reuters, E15

Karavana více než 3000 středoamerických migrantů se násilím snažila překročit hranici s Mexikem.
Karavana více než 3000 středoamerických migrantů se násilím snažila překročit hranici s Mexikem.
Letadla nízkonákladové společnosti EasyJet
Letadlo nízkonákladové společnosti EasyJet
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Běženci i Mexiko čekají od Bidena nový přístup

Guatemalská policie a armáda zasáhly proti karavaně tisícovek běženců směřujících z Hondurasu do USA. Ozbrojené složky použily slzný plyn a obušky. Lidé tvrdí, že utíkají před násilím a chudobou. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador naléhá na Spojené státy, aby provedly velké změny ve své imigrační politice. „Joe Biden v kampani sliboval dokončení imigrační reformy a já doufám, že je schopný toho dosáhnout,“ prohlásil. Donald Trump v této záležitosti volil tvrdý přístup a budoucí administrativa Bidena zájemce o život v USA varovala, aby se nevypravovali na cestu, protože změny nenastanou přes noc.

Conteho dnes čeká tvrdá zkouška v Senátu

Italský kabinet Giuseppeho Conteho v pondělí večer ustál hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. Vyhráno však ještě nemá. Dnes ho čeká stejná zkouška v Senátu, kde vláda nemá jistou většinu. Toto hlasování tak bude pro Conteho klíčové. „Potřebujeme nejširší možný konsensus mezi ochotnými silami,“ apeloval na senátory premiér. Italská vláda se dostala do krize minulý týden po odchodu dvou ministryň ze strany Italia Viva. Opozice kritizuje, že kabinet je závislý na podpoře nezařazených poslanců, a žádá nové volby.

Z trhů a burz

Nedostatek kapitálu

Společnosti a firmy z EU musejí vyřešit problémy s chybějícím kapitálem na obnovu jejich normálního fungování. Podle agentury Bloomberg a Asociace pro finanční trhy v Evropě chybí podnikům dohromady asi 600 miliard eur. Asociace zároveň uvedla, že současné vládní programy finančně nestačí k zalepení ztrát způsobených koronavirovou pandemií.

Posílení dolaru

Americký dolar před uvedením Joea Bidena do funkce posiluje. Během posledních hodin se dostal až na nejvyšší hodnotu za čtyři týdny, později však velkou část zisků smazal. Na devizovém trhu převládá nechuť k rizikovým obchodům, což stáhlo dolů australský dolar a britskou libru. Investoři nyní budou sledovat, jaký postoj zaujme nová vláda ke kurzu dolaru, neboť odcházející americký prezident Donald Trump roky veřejně vystupoval proti silnému dolaru. 

Aerolinie doufají v dobré léto

EasyJet hlásí nárůst zájmu o dovolenkové cesty o 250 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Zákazníci jsou zřejmě optimističtí v souvislosti s očkováním proti koronaviru a věří, že v létě budou restrikce uvolněny. „Víme, že lidé chtějí letět na dovolenou tak brzy, jak jen to bude možné,“ konstatoval podle BBC šéf aerolinek Johan Lundgren. Podle něj je v tuto chvíli nejpopulárnějším měsícem pro rezervace květen. V loňském roce řada leteckých společností ohlásila propouštění a rušení linek. Podle Lungrena odvětví poškozují i drahé koronavirové testy, které musejí pasažéři na mnohých místech předkládat.

Tweet dne

Před rokem se objevil COVID-19 a vyvolal pandemii. Byly vyvinuty život zachraňující vakcíny. Co se bude dít dál, je na nás. Pokud nebudeme jednat společně, je svět na hraně katastrofického morálního selhání a cena bude zaplacena životy a živobytím v nejchudších zemích.“

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kritizoval distribuci vakcín proti koronaviru a vyzval k jejímu spravedlivějšímu rozdělování.

Stane se dnes

  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou mimo jiné debatovat o společných nákupech vakcín proti COVID-19 a postupu očkování v členských zemích.
  • Poslední celý pracovní den Donalda Trumpa ve funkci amerického prezidenta. Očekává se, že udělí milosti dalším desítkám lidí.
  • Začíná soud s bývalým francouzským premiérem Édouardem Balladurem a někdejším ministrem obrany Françoisem Léotardem kvůli korupční aféře v souvislosti s prodejem francouzských ponorek Pákistánu v polovině 90. let minulého století.
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní údaje o prodeji automobilů v Evropské unii za prosinec.
  • Americký provozovatel placené internetové televize Netflix zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí.