Italský výrobce superjachet Ferretti vstoupil na hongkongskou burzu. Johnson ustál krizi

Na hongkongské burze se dnes začalo obchodovat s cennými papíry italské společnosti Ferretti Group, která vyrábí luxusní jachty.

Na hongkongské burze se dnes začalo obchodovat s cennými papíry italské společnosti Ferretti Group, která vyrábí luxusní jachty. Zdroj: e15.cz

Výrobce luxusních plavidel ohrožují současné sankce namířené proti ruským oligarchům. Ti patří k častým majitelům drahých lodí.
Britský premiér Boris Johnson zřejmě ustál největší krizi své vlády, píše agentura Bloomberg. Jeho spolustraníci oceňují, jak zvládá řídit stát v době války na Ukrajině.
Neznámí hackeři ukradli kryptoměny z blockchain projektu Ronin za 600 milionů dolarů.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Boris Johnson je zpátky ve hře

Britský premiér Boris Johnson zřejmě úspěšně ustál dosud největší krizi své vlády, napsala ve středu agentura Bloomberg. Ještě před šesti týdny hrozil pád Johnsonova kabinetu, když vyšlo najevo, že ministerský předseda opakovaně porušil vlastní protipandemická opatření. K rezignaci jej kromě opozice vyzvalo nejméně čtrnáct poslanců z jeho Konzervativní strany. Nyní se však podle agentury zdá, že Johnson si opět získal důvěru spolustraníků, a to zejména díky efektivnímu řízení státu v době války na Ukrajině. Britský premiér neváhal uvalit na Rusko tvrdé hospodářské sankce a téměř denně si telefonuje s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Nejzávažnější mezinárodní krize od roku 1945 není vhodnou dobou na výměnu lídra,“ řekl konzervativní zákonodárce Roger Gale.  

Velká kryptoměnová loupež

Neznámí hackeři napadli systém globálního blockchainového projektu Ronin a odcizili kryptoměny v hodnotě kolem 600 milionů dolarů, zhruba 13,1 miliardy korun. Jedná se tak o jednu z největších kryptoměnových krádeží historie. K útoku došlo již 23. března, společnost však narušení validačních uzlů objevila teprve tento týden. „Vzhledem k přirozené anonymitě je blockchainová technologie atraktivním cílem pro kyberzločince. Riziko je relativně nízké, naopak zisky vysoké,“ komentuje událost expert Petr Kadrmas z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. Projekt Ronin využívá firma Sky Mavis, vývojář videohry Axe Infinity. 

Z trhů a burz 

Cenné papíry v USA i Evropě převážně zlevnily

Americké akcie poprvé v tomto týdnu oslabily. Investory ovlivnila například zpráva, že mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem v Turecku nepřinesla žádný průlom. Dow Jonesův index se snížil o 0,19 procenta. Širší S&P 500 klesl o 0,63 procenta a technologický Nasdaq Composite odevzdal 1,21 procenta. Převážně ve ztrátě uzavřely středeční obchodování také akciové trhy v západní Evropě. Celoevropský index STOXX Europe 600 pozbyl 0,41 procenta. Německý DAX se propadl o 1,45 procenta, francouzský CAC 40 odepsal 0,74 procenta a nizozemský AEX ztratil 0,17 procenta. Jedinou výjimkou byla londýnská burza, která o 0,55 procenta posílila.    

Loďařská firma Ferretti debutuje v Hongkongu

Na akciové burze v Hongkongu se ve čtvrtek začalo obchodovat s cennými papíry společnosti Ferretti Group. Italský výrobce luxusních lodí očekává ohodnocení 890 milionů eur, téměř 22 miliard korun. Jedná se o vůbec první IPO evropské firmy na tamním trhu od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ferretti, jejímž majoritním akcionářem je čínský strojírenský podnik Weichai Group, plánovala vstoupit na hongkongskou burzu již v roce 2019. Tehdy však svůj primární úpis akcií na poslední chvíli zrušila. Společnost loni navýšila své tržby na 898 milionů eur z 615 milionů eur, jež utržila v předchozím roce. Segment drahých plavidel ale nyní ohrožují západní sankce namířené proti ruským oligarchům.       

Tweet dne

„Měl jsem skvělou schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským. V těchto těžkých časech je nezbytné mít silné, stejně smýšlející partnery, jako je Česká republika. Mluvili jsme o válce na Ukrajině a dopadech na Evropskou unii.“

Šéf nizozemské diplomacie Wopke Hoekstra si pochvaluje setkání se svým českým protějškem.  

Stane se dnes

  • Ruská centrální banka, vláda a plynárenský podnik Gazprom mají do dneška předložit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi své návrhy pravidel pro platby za dodávky plynu v rublech. Putin tento měsíc oznámil, že po zemích, které Moskva nepovažuje za přátelské, bude požadovat platby v ruské měně.
  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg představí výroční zprávu aliance za loňský rok včetně přehledu výdajů členských států na obranu.
  • Eurostat zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemích Evropské unie za únor.
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí švédský prodejce oděvů H&M.