Izraelci letos podruhé volí parlament. Řeší hlavně bezpečnost

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Izraelský parlament Knesset
Vlajka Izraele
Nové letiště v Izraeli
Nové letiště v Izraeli
Největší izraelská továrna na výrobu plynových masek The Shalon Gas
10
Fotogalerie

Izraelci v úterý podruhé v tomto roce rozhodnou o složení parlamentu. Po dubnových volbách se dosavadnímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vládu nepodařilo sestavit. I opakované hlasování však může přinést vyrovnané výsledky.

Hlavním rivalem Netanjahua zůstává někdejší šéf generálního štábu Benny Ganc. Aktuální průzkumy naznačují, že jeho středové uskupení Modrá a bílá by mohlo stejně jako Netanjahuův Likud ve 120členném Knesetu získat 32 křesel.

Očekává se, že důležité slovo bude mít po volbách nacionalistická strana Izrael je náš domov Avigdora Liebermana, která by mohla disponovat téměř deseti mandáty. Na jaře sestavování koalice ztroskotalo na jeho požadavku rozšířit brannou povinnost i pro ultraortodoxní židy.

Šéf Likudu se ve snaze zvrátit skóre ve svůj prospěch a zároveň oslabit Liebermana do poslední chvíle snažil získat na svoji stranu i voliče radikální pravice. Minulý týden prohlásil, že je v případě svého vítězství připraven anektovat strategicky významnou část Západního břehu Jordánu. „Nyní žádám o vaši důvěru k dokončení této historické práce a upevnění izraelské hranice a bezpečnosti jednou provždy,“ vyzval premiér voliče prostřednictvím listu Jediot Achronot.

Podobně jako na jaře se Netanjahu snažil zdůraznit své dobré vztahy s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je známý svou proizraelskou politikou. Šéf Bílého domu o víkendu informoval o tom, že s Netanjahuem jedná o možné obranné dohodě. Zdůraznil, že se těší na pokračování rozhovorů po volbách.

Premiérův konkurent Ganc to však nepovažuje za dobrý nápad. „Taková smlouva by byla vážnou chybou z hlediska izraelské bezpečnosti, protože dohoda o vzájemné bezpečnosti požaduje, abychom koordinovali naši bezpečnost se Spojenými státy,“ řekl.

Ganc apeluje na voliče, aby umožnili změnu vlády. Podotýká, že se v Izraeli zvětšuje propast mezi levicí a pravicí, bohatými a chudými, Židy a Araby. Zároveň upozorňuje na korupční kauzy předsedy vlády. „Toto je naše příležitost vydat se správným směrem a vrátit zem jejím občanům,“ vzkázal Ganc.