Izraelská armáda uvedla, že osvobodila dva rukojmí v Pásmu Gazy

Zkáza města Rafáh v Pásmu Gazy (9.2.2024)

Zkáza města Rafáh v Pásmu Gazy (9.2.2024) Zdroj: ČTK / AP / Fatima Shbair

Izraelská armáda v pondělí uvedla, že speciální jednotky osvobodily v Rafáhu na jihu Pásma Gazy dva rukojmí unesené členy palestinské teroristické organizace Hamás při útoku na Izrael ze 7. října. Informovaly o tom světové agentury. Podle serveru The Times of Israel jde o teprve druhou úspěšnou vojenskou operaci na osvobození izraelských rukojmích od začátku války v Pásmu Gazy před více než čtyřmi měsíci.

Oba rukojmí ve věku 60 a 70 let byli zachráněni během společné operace armády, tajné služby a policie v noci na pondělí v Rafáhu. V dobrém zdravotním stavu byli převezeni do izraelské nemocnice. Izraelská armáda v této oblasti dříve oznámila sérii útoků proti teroristickým cílům. Palestinské úřady ovládané Hamásem uvedly, že při těchto útocích zemřely desítky lidí.

Teroristé z Hamásu a dalších extremistických skupin při útoku na jižní Izrael 7. října pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 253 unesli. Izraelská armáda následně zahájila masivní letecké údery a pozemní ofenzívu proti Hamásu v Pásmu Gazy, při níž podle palestinských úřadů ovládaných hnutím zahynulo bezmála 30 tisíc lidí.

V současné době Hamás stále zadržuje přes 130 osob, ale podle izraelských vojenských zdrojů je pravděpodobné, že nejméně třicet z nich již není naživu. Podle izraelských médií by zabitých rukojmích mohlo být až padesát, uvedla agentura DPA. Armáda rovněž oznámila, že bezpečnostní složky se budou i nadále snažit dostat zajatce domů „všemi prostředky“. Bývalý izraelský diplomat Daniel Shek v rozhovoru s e15 z minulého týdne upozornil, že „nikdo z rukojmích nemůže být v dobrém zdravotním stavu“ a „čas na jejich záchranu se krátí“. 

Agentura AP hodnotí oznámené osvobození dvojice mužů jako malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele v jeho snaze přivést domů více než stovku zajatců, o nichž se předpokládá, že je Hamás stále zadržuje.

Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam za čtyři měsíce války mezi Izraelem a Hamásem uchýlil přes milion civilistů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden nařídil armádě, aby připravila plán evakuace civilistů z Rafáhu před očekávanou „masivní pozemní invazí“ s cílem zničit zbývající jednotky Hamásu.