Izrael podnikne invazi do Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Netanjahu nařídil armádě evakuaci oblasti

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zdroj: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek oznámil, že nařídil armádě, aby připravila evakuaci Rafáhu před očekávanou pozemní invazí, píše agentura AP. Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam uchýlilo mnoho civilistů.

Izrael tvrdí, že Rafáh je poslední zbývající baštou teroristické organizace Hamás a že do města musí vyslat vojáky, aby dosáhl svého válečného cíle, tedy zničení Hamásu. V Rafáhu se tísní odhadem 1,5 milionů Palestinců, kteří tam uprchli z jiných částí Pásma Gazy.

Netanjahu prohlásil, že je potřeba v Rafáhu provést „masivní operaci“. Dodal, že izraelské činitele vyzval k vypracování dvojího plánu, který bude zahrnovat evakuaci civilistů a vojenskou operaci s cílem zničit zbývající jednotky Hamásu.

Válku v Pásmu Gazy, v němž na území menším než je Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, Izrael vede v reakci na přeshraniční teroristický útok Hamásu a dalších ozbrojenců z loňského 7. října, při němž v Izraeli zemřelo na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. V Pásmu Gazy od té doby podle tamních úřadů ovládaných Hamásem zahynulo téměř 28 tisíc lidí a drtivá většina obyvatel musela opustit domovy, více než polovina z nich se nyní ukrývá právě v Rafáhu.

Izrael kvůli očekávané invazi do Rafáhu čelí sílící kritice. Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že rozšíření izraelské ofenzivy do Rafáhu by mělo nedozírné regionální důsledky, zatímco mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby prohlásil, že vojenská operace v Rafáhu v tuto chvíli „není něco, co bychom podpořili“. Velké obavy stran možné ofenzivy v Rafáhu během návštěvy Izraele tento týden vyjádřil také šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Izraelská armáda v noci na pátek bez ohledu na varování Bidenovy administrativy cíle v Rafáhu bombardovala.

Bývalý izraelský diplomat Daniel Shek v rozhovoru pro e15 z tohoto týdne varoval, že pokračování bojů v Pásmu Gazy může zpečetit osud několika desítek izraelských rukojmí, které od loňského října stále zadržují teroristé z Hamásu.  

Úřad Mahmúda Abbáse, předsedy palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu, v pátek uvedl, že cílem izraelské operace v Rafáhu bude vyhnat Palestince z jejich území. Izrael podle Abbásovy kanceláře tímto krokem „ohrožuje bezpečnost a mír v regionu i ve světě a překračuje všechny červené linie“ a věcí by se měla zabývat Rada bezpečnosti OSN. Kancelář dodala, že odpovědnost za dopady ofenzivy ponesou Izrael a USA.

Na své straně hranice mezitím bezpečnost posiluje také Egypt. Od začátku války postavil u Pásma Gazy betonovou hraniční zeď, která sahá šest metrů pod zem a je opatřena ostnatým drátem, píše agentura Reuters. Podle jejích zdrojů Káhira v posledních dvou týdnech také vyslala na severovýchod Sinaje desítky tanků, aby posílila bezpečnost.

Egypt a Izrael udržují mír již více než čtyřicet let a v posledních letech prohloubily vzájemné vztahy prostřednictvím izraelského vývozu zemního plynu a koordinace bezpečnosti kolem společné hranice a Pásma Gazy. Obě země uvalily na Pásmo Gazy blokádu, která přísně omezuje pohyb osob a zboží přes hranice poté, co v roce 2007 na tomto území převzal kontrolu Hamás. Napětí mezi Káhirou a Tel Avivem se však zvýšilo kvůli nynější válce. Egypt opakovaně varoval, že izraelská ofenziva by mohla zoufalé obyvatele Pásma Gazy přimět k útěku na Sinaj.