Japonský premiér Jošihide Suga rezignuje. Čína otevře třetí burzu s cennými papíry

Japonský premiér Jošihide Suga plánuje na konci září rezignovat. Podle kritiků nezvládl boj s pandemií koronaviru.

Japonský premiér Jošihide Suga plánuje na konci září rezignovat. Podle kritiků nezvládl boj s pandemií koronaviru. Zdroj: e15.cz

Pevninská Čína bude mít třetí akciovou burzu. Ta vznikne v hlavním městě Pekingu.
Polský prezident Andrzej Duda vyhlásil na hranicích země s Běloruskem výjimečný stav. Důvodem jsou obavy z velkého přílivu migrantů.
Americká automobilka General Motors omezuje výrobu kvůli nedostatku čipů.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Předčasný konec japonského premiéra

Šéf japonské vlády Jošihide Suga šokoval média v pátečních ranních hodinách prohlášením, že už nebude na konci tohoto měsíce znovu kandidovat na předsedu Liberálnědemokratické strany. Ta má v japonském parlamentu jasnou většinu. Ten, kdo Sugu ve funkci nahradí, se tak prakticky určitě stane i novým premiérem. Suga stojí v čele třetí největší ekonomiky světa teprve rok. Jeho popularita ovšem v posledních měsících prudce klesla. Politik podle svých kritiků především nezvládá boj s pandemií koronaviru. Akciové burzy přijaly zprávu o premiérově rezignaci pozitivně. Tokijský index Nikkei 225 po oznámení zprávy posílil o dvě procenta.         

Polsko vyhlásilo kvůli migrantům výjimečný stav

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek vyhlásil na hranicích s Běloruskem výjimečný stav. Požádala ho o to vláda, která varuje před obrovským přílivem uprchlíků z Blízkého východu. Ti přicházejí do země právě přes Bělorusko. Autoritářský běloruský prezident Alexandr Lukašenko se podle Varšavy snaží destabilizovat situaci v Polsku. Polská pohraniční stráž uvedla, že jen v srpnu překazila přibližně 3500 pokusů o nelegální překročení polsko-běloruské hranice. Současný výjimečný stav má platit po třicet dní ve 183 obcích na východě země. Podobná opatření už dříve přijaly také pobaltské republiky Litva a Lotyšsko.  

 

Z trhů a burz 

Akciové trhy rostly, zdražila také ropa a bitcoin

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posilovaly. Dařilo se například těžařským společnostem. Index S&P 500 vyrostl o 0,28 procenta. Dow Jones přidal 0,37 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 0,14 procenta. O bezmála dvě procenta zdražila ropa. Zisky si připsaly také nejsledovanější kryptoměny. Pozitivní nálada včera zavládla rovněž na burzách v západní Evropě. Německý benchmark DAX se zvýšil o 0,1 procenta. Francouzský CAC 40 si polepšil o 0,06 procenta. Britský FTSE 100 uzavřel v zisku 0,2 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 vystoupal o 0,31 procenta.  

Peking bude mít vlastní burzu

Čína otevře ve svém hlavním městě Pekingu nový akciový trh, který bude určený pro malé a střední podniky. Oznámil to čínský prezident a lídr tamní komunistické strany Si Ťin-pching. Zprávu následně potvrdila i čínská Komise pro cenné papíry (CSRC). Pevninská Čína dosud provozovala dvě velké burzy v Šanghaji a v Šen-čenu. Svůj vlastní trh s cennými papíry má také zvláštní administrativní oblast Hongkong. Britská stanice BBC připomíná, že plán na otevření nové burzy přichází ve chvíli, kdy řada čínských firem od technologických gigantů až po streamovací platformy čelí vyšetřování ze strany Pekingu a regulátorů ve Spojených státech.    

Video dne

Největší americká automobilka General Motors omezí v září svoji výrobu, a to hned v osmi závodech. Důvodem je přetrvávající globální nedostatek čipů. 

Stane se dnes

  • Provozovatel akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem, společnost Deutsche Börse, oznámí nové složení svého vlajkového indexu DAX. Místo dosavadních třiceti v něm bude nově zastoupeno čtyřicet titulů.
  • Končí lhůta, do které má americká technologická společnost Apple odpovědět na námitky Evropské komise. Ta tvrdí, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu se streamováním hudby.
  • Americký prezident Joe Biden navštíví město New Orleans v Louisianě, které nedávno zasáhl hurikán Ida. 
  • Stále pokračuje stávka strojvedoucích německé státní železniční společnosti Deutsche Bahn za vyšší platy. Protest potrvá až do úterý 7. září. 
  • Washington zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v USA za srpen.