Junckerovi vadí chystané sankce USA proti Rusku. Obává se dopadů na energetiku

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: Reuters

Kongres USA
Bílý dům, Washington D.C.
3
Fotogalerie

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes varoval Spojené státy, že Evropská unie obratem zareaguje na chystané americké sankce proti Rusku, pokud budou ohrožovat energetickou bezpečnost unie. Proti restrikcím, které připravuje Kongres USA, se opět ohradilo Německo a kritický postoj zaujalo také Rakousko.

"Americký zákon (o sankcích) by mohl mít nechtěný dopad na energetické bezpečnostní zájmy EU," uvedl Juncker v prohlášení po jednání Evropské komise. "Proto se komise dnes shodla, že pokud naše obavy nebudou dostatečně vyslyšeny, jsme připraveni zareagovat v řádu dní. Motto Amerika na prvním místě nesmí znamenat, že evropské zájmy budou až poslední," dodal Juncker.

Německé ministerstvo zahraničí dnes Washingtonu vzkázalo, že není možné z přípravy sankcí vynechat i Evropu. Berlín zároveň prohlásil, že pokud by Spojené státy nové sankce využily jako nástroj průmyslové politiky, bylo by to nepřijatelné.

Výhrady z postupu USA neskrývá ani Rakousko, které kritizuje Spojené státy za to, že přípravu odvetných opatření proti Moskvě nekoordinuje s Evropskou unií. Rakouský kancléř Christian Kern se podle svého mluvčího Jürgena Schwarze obává, že jednostranné vyostření sankcí proti Ruské federaci by byl politováníhodným odklonem od dosavadního společného evropsko-amerického postupu.

Schwarz rovněž poukázal na obavu, že americká odvetná opatření by mohla poškodit ruské aktivity evropských firem v energetickém a infrastrukturním odvětví.

Sněmovna reprezentantů USA v úterý schválila nové sankce vůči Rusku, Íránu a Severní Koreji, návrh nyní posoudí Senát a v případě schválení ho dostane prezident Donald Trump k podpisu. Zda tak učiní, není jasné, neboť Trump měl v minulosti vůči postupu Kongresu k sankčnímu režimu výhrady.