KLDR odpálila raketu, dopadla poblíž Japonska

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Profimedia

Kim Čong-un na posvátné 2750 metrů vysoké hoře Pektu
2
Fotogalerie

Severní Korea dnes provedla raketovou zkoušku, střela dopadla do Japonského moře. Americké strategické velitelství Stratcom uvedlo, že KLDR otestovala střelu středního doletu a že zkouška nepředstavovala žádnou hrozbu pro Severní Ameriku.

Americká armáda již dříve uvedla, že zřejmě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu. USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily. KLDR se zatím k situaci nevyjádřila.

"Střela byla sledována od Severní Koreje do Japonského moře," uvedlo americké strategické velitelství. Neupřesnilo, zda severokorejská zkouška byla úspěšná, nebo naopak raketa selhala.

Raketa odstartovala ze střelnice v provincii Pchjongan pukto na severozápadě země. Stratcom za místo startu označil základnu u města Kusong. Střela po asi 500 kilometrech letu dopadla do moře.

O tom, že Pchjongjang zřejmě připravuje raketovou zkoušku, informovaly koncem ledna Spojené státy. Ty se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu, která by byla schopna doletět na západní pobřeží USA.

O zkoušce byl informován také americký prezident Donald Trump, který ve společném prohlášení s japonským premiérem Šinzóem Abem ujistil, že USA stojí stoprocentně za Japonskem.

Japonský ministr obrany Tomomi Inada oznámil, že Tokio využívá všechny možnosti, aby získalo informace o raketové zkoušce. Japonská armáda ohlásila, že střela nezasáhla japonské teritoriální vody, neboť raketa dopadla do mezinárodních vod mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Zkoušku Japonsko považuje za jasnou provokaci, neboť se uskutečnila v době, kdy je Abe na návštěvě USA, kde se setkal s Trumpem.

V reakci na dění v KLDR zasedl společný vojenský velitelský štáb jihokorejské a americké armády, aby situaci vyhodnotil. Setkání uspořádal také jihokorejský bezpečnostní výbor.

KLDR si dnes připomíná čtvrté výročí třetí jaderné zkoušky, ta vůbec první se uskutečnila v roce 2006.