Komisař OSN: Ti, kteří odmítají uprchlíky, nahrávají Islámskému státu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Lidé, kteří odmítají syrské uprchlíky, jsou „nejlepšími spojenci“ radikálů z hnutí Islámský stát (IS) a dalších extremistů. Prohlásil to vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres. Během své řeči před členy Rady bezpečnosti OSN dodal, že syrští uprchlíci nemohou být obviňováni z terorismu a zdůraznil, že jsou to oni, kdo riskuje svůj život, aby před násilnostmi uprchl. Během téměř pětileté občanské války již ze země uteklo přes 4,3 milionů Syřanů.

„Ti, kteří odmítají syrské uprchlíky, zejména v případě, že jde o muslimy, jsou nejlepšími spojenci propagandy extremistických skupin,“ uvedl Guterres s tím, že tak rovněž napomáhají radikálům rekrutovat další bojovníků do jejich řad. Slova vysokého komisaře OSN jsou reakcí na prohlášení některých evropských vůdců, ale i republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Ten před pár dny vyzval k uzavření USA pro muslimy.

I demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová na Trumpa o víkendu zaútočila s tím, že svými protimuslimskými prohlášeními posiluje pozici IS a vhání do jeho řad další bojovníky. Miliardář to odmítl a nazval Hillary „lhářkou“.

„Nesmíme zapomínat - navzdory rétorice, kterou v těchto dnech slyšíme - že uprchlíci jsou oběťmi tohoto teroru, ne jeho zdrojem,“ uvedl Guterres. „Nemohou být obviňováni za hrozbu, kvůli které riskují své životy, aby uprchli,“ dodal. Podle něj sice existuje možnost, že by se teroristé mohli infiltrovat mezi uprchlíky v současné migrační vlně, zároveň se ale ukázalo, že největší hrozbou je nyní radikalizace lidí již žijících v některých zemích.