Koronavir řádí dál. Obětí přibývá, počet nakažených již přesáhl osm set

Koronavirus v Číně

Koronavirus v Číně Zdroj: Reuters

Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
16
Fotogalerie

Už 26 obětí evidují čínské úřady v souvislosti s šířením nového typu koronaviru, který se na konci loňského roku objevil v jedenáctimilionovém městě Wu-chan. Nemocí se v Číně nakazilo nejméně 830 lidí. Po Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, přerušilo letecké, autobusové i vodní spojení s ostatními částmi Číny dalších dvanáct měst v centrální provincii Chu-pej. Tato v jiné zemi těžko představitelná opatření, jejichž cílem je zabránit dalšímu šíření nákazy, dopadla na desítky milionů lidí.

Případy úmrtí způsobených koronavirem už nejsou hlášeny jen z provincie Chu-pej, ale i ze dvou dalších regionů nejlidnatější země světa. Onemocnění bylo potvrzeno i v několika zemích mimo Čínu, zejména v asijských státech.

Ve Wu-chanu narychlo vzniká nová nemocnice s tisíci lůžky, kde se budou léčit lidé nakažení koronavirem. Staví se na kraji města u rekreačního areálu, který podle původních plánů měli využívat dělníci. Podle místních médií má být nemocnice hotová během několika dnů. Jejím vzorem je zdravotnické zařízení, které vzniklo v roce 2003 v Pekingu během epidemie onemocnění SARS.

Několik wuchanských nemocnic podle agentury Reuters požádalo o dary ve formě ochranných brýlí, roušek, čepic a ochranných oděvů pro zdravotnický personál. Čínská média uvádějí, že některá zdravotnická zařízení mají zásoby materiálu jen na tři až čtyři dny a docházejí jim testovací sady.

Mapa koronaviru v Evropě >>>

Na veřejných prostranstvích ve Wu-chanu, kde běžně panuje čilý ruch, je neobvyklý klid. Lidé musí povinně ven nosit ochranné roušky, zavřené jsou stanice metra, nádraží i letiště a policie kontroluje auta přijíždějící do města. Lidé se podle všeho řídí výzvami úřadů, aby ve snaze zastavit šíření viru zůstali doma. Pokud by toto nefungovalo, má čínská komunistická strana jeden z nejrozsáhlejších systémů sledování a sociální kontroly na světě, napsala agentura AP.

Největší asijský výrobce oděvů Fast Retailing oznámil, že v souvislosti s opatřeními přijatými proti šíření nákazy koronavirem dočasně uzavřel 17 prodejen své značky Uniqlo ve Wu-chanu. V Číně, která je pro tuto japonskou firmu klíčovým trhem, má celkem 750 obchodů. Podle agentury Reuters americká síť rychlého občerstvení McDonald´s od pátku uzavírá restaurace v pěti městech v provincii Chu-pej.

Úřady v Pekingu vyzvaly obyvatele města, kteří se vracejí z oblastí zasažených koronavirem, aby 14 dnů zůstali doma, a zabránili tak šíření nákazy. Podobnou výzvu vydala i obchodní metropole Šanghaj. Peking také zrušil veškeré hromadné akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Návštěvníci se nedostanou do pekingského Zakázaného města ani na úsek Velké čínské zdi nedaleko čínské metropole nebo do šanghajského Disneylandu, kde bylo loni o novoročních prázdninách vyprodáno.

Kvůli opatřením přijatým v souvislosti s šířením koronaviru padly plány stamilionů Číňanů oslavit lunární Nový rok s příbuznými. Jde o největší svátek roku, kdy lidé vyrážejí na poutě konané na prostranstvích před chrámy, sledují ohňostroje a sjíždějí se na rodinné sešlosti a hostiny.

Letečtí dopravci a prodejci letenek působící v Česku kvůli výskytu koronaviru v Číně začali nabízet bezplatné zrušení nebo změnu rezervace letenek do Číny. Spoje z Česka i dalších evropských zemí by však měly fungovat nadále beze změn.

Dosud nepříliš zmapované onemocnění postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním, může ale i přejít v zápal plic. Jeho původ zatím není objasněný, podle Světové zdravotnické organizace se ale zřejmě na člověka přenesl z nakažených divoce žijících zvířat prodávaných ilegálně na jednom wuchanském tržišti.

Ve Wu-chanu jsou podle čtvrtečního vyjádření českých úřadů dva čeští studenti. Jsou v pořádku.