Koronavirus zasadí ekonomice nejhorší ránu od velké krize, uvedla šéfka MMF Georgievová

Kristalina Georgievová

Kristalina Georgievová Zdroj: Reuters

Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
6
Fotogalerie

Koronavirus zasadí globální ekonomice nejhorší ránu od velké hospodářské krize z 30. let minulého století. Tato slova pronesla výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová. Dodala, že v příštím roce očekává pouze částečné oživení ekonomiky.

Georgievová upozornila, že vlády už sice přišly s rozpočtovými opatřeními na podporu ekonomiky za zhruba osm bilionů dolarů (zhruba 200 bilionů korun), pravděpodobně však budou muset uskutečnit ještě další kroky. Krize podle ní zasáhne zejména rozvíjející se země, které budou potřebovat zahraniční pomoc v řádu stovek miliard dolarů.

V případě, že pandemie způsobená koronavirem v druhé polovině letošního roku ustoupí, očekává MMF příští rok jen částečné hospodářské oživení. Situace se však může i zhoršit, varovala Georgievová. Podrobný hospodářský výhled zveřejní MMF příští týden v úterý.

Šéfka MMF vyzvala k pokračování snahy o zastavení šíření koronaviru a k podpoře systémů péče o zdraví. Zároveň se vyslovila proti regulaci vývozu, která by mohla zpomalit tok lékařských potřeb a potravin.

„Kroky, které teď podnikneme, určí rychlost a sílu zotavení,“ upozornila Georgievová. Za klíčové označila poskytnutí včasné a dostatečné pomoci lidem a podnikům zasaženým důsledky koronaviru.