Pražská burza rostla čtvrtý den po sobě, zotavují se i evropské a americké akcie

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia

Německá burza
Německá burza
3
Fotogalerie

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne opět posílily, index PX stoupl o 8,5 procenta na 840,1 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME, největší pokles postihl akcie výrobce tkanin PFNonwovens. Daří se evropským akciím. Ty se zotavují z mohutných propadů, které zaznamenaly v reakci na šíření koronaviru a následné omezení ekonomických aktivit. Posílily i americké akcie a to díky oznámení Americké centrální banky o uvolnění více finančních prostředků na boj proti koronaviru.

„Týden před velikonočními svátky se trh zabýval vývojem kolem covid-19 a jednáním zemí těžící ropu. Lehce povzbudivé informace o epidemiologickém vývoji v Evropě a další kroky hospodářské politiky přispěly k růstovému výsledku na akciových indexech. Konkrétně americký index S&P 500 poskočil o 12,4 procenta. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 7,3 procenta,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcii minulého týdne byla CME s růstem o 17,3 procenta na 84 Kč. AT&T, které drží v CME 75procentní podíl, oznámila v rámci prezentace investorům, že počítá s prodejem podílu v CME zhruba do poloviny letošního roku. To odpovídá i dosavadním prohlášením ze strany CME. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla PFNonwovens se ztrátou 1,6 procenta na 602 korun. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace.

Po velikonočním prodlouženém víkendu (včetně pondělí) čeká zkrácený obchodní týden většinu Evropy, ale zámoří je otevřeno i v pondělí. Investoři budou sledovat vývoj epidemiologických křivek, analyzovat výsledky jednání zemí těžících ropu a G20 a soustředit se na start výsledkové sezóny v zámoří. „Podle našeho názoru neleze vyloučit, že si aktuální růstový trend vybere přinejmenším krátkodobě pomyslný oddychový čas,“ odhadl analytik.

Dařit se začíná i evropským akciím

I akie v Evropě začínají pociťovat příchod optimističtějších časů. Panevropský index STOXX 600 dnes obchodování uzavřel růstem o 1,57 procenta na 331,80 bodu. Z mnohaletého minima, na kterém se ocitl v polovině března, už zpevnil o více než 20 procent.

Akcie zpevňují už čtvrtým dnem. V polovině března, kdy šíření koronaviru přerostlo v pandemii, spadl hlavní index až na 270 bodů. Nyní je zhruba 24 procent pod svým maximem.

K růstu cen akcií přispívá všeobecný optimismus, že pandemie může být blízko vrcholu. Zájem je proto o akcie firem z cestovního ruchu, ačkoliv analytici upozorňují, že tento sektor se k normálu nevrátí ještě dlouho po odeznění pandemie. Náladu na trzích dále určoval i krok americké centrální banky, která uvolnila 2,3 bilionu dolarů (56,6 bilionu Kč) na podporu malých a středních podniků a místní samosprávy.

Index DAX, který sleduje obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, dnes vzrostl o 2,24 procenta na 10.564,74 bodu. Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 si připsal 2,9 procenta na 5842,66 bodu, zatímco index pařížské burzy CAC 40 se zvýšil o 1,44 procenta na 4506,85 bodu. Burza v Miláně podle indexu FTSE/MIB vykázala růst o 1,39 procenta na 17.621,62 bodu.

Investoři mimo jiné sledují pokračující jednání ministrů financí zemí Evropské unie, kteří hledají kompromis nad tím, jak sestavit záchranný program pro ekonomiku. Dosavadní jednání pokrok nepřinesla, spory panují i nad tím, zda by eurozóna mohla mimořádně emitovat společné dluhopisy, takzvané koronabondy. Proti tomu se stavějí tradičně spořivější země, jako je Německo či Nizozemsko, které se o dluhy nechtějí dělit.

FED uvolní další peníze

Americká centrální banka (Fed) uvolní dalších 2,3 bilionu dolarů (56,6 bilionu korun) na podporu ekonomiky, na kterou nyní tvrdě doléhají dopady pandemie způsobené koronavirem. Peníze jsou určeny na úvěry malým a středním podnikům a místní samosprávě, oznámil Fed. Americké akcie vlivem oznámení Fedu po zahájení obchodování posílily.

Fed se chystá společnostem, které zaměstnávají do 10 tisíc lidí, poskytovat prostřednictvím bank čtyřleté půjčky. Kromě toho bude kupovat dluhopisy vydané jednotlivými americkými státy, hustě obydlenými okresy a městy.

„Hlavní prioritou naší země musí být řešení krize veřejného zdraví - starat se o nemocné a zamezit dalšímu šíření viru. Úlohou Fedu je poskytovat v období omezené ekonomické aktivity maximální podporu a stabilitu. Naše dnešní kroky pomohou zajistit, že zotavení nakonec bude co nejsilnější,“ uvedl v prohlášení šéf Fedu Jerome Powell. Mnoho z programů však bude otevřeno pouze do září.

Místní samosprávě má z balíčku přijít až 500 miliard dolarů. Krátkodobé dluhopisy bude Fed kupovat od jednotlivých amerických států, federálního distriktu (District of Columbia), okresů s více než dvěma miliony obyvatel a od měst, kde žije přes milion lidí.

Na úvěry malým a středním podnikům americká centrální banka vyčlenila 600 miliard dolarů. Půjčit si budou moci minimálně jeden milion dolarů. „Fed se dnes zapsala do dějin tím, že sejf otevřela malým a středním podnikům, které jsou jádrem americké ekonomiky,“ konstatoval hlavní ekonom konzultační společnosti RSM Joe Brusuelas.

Krok americké centrální banky byl jen poslední ilustrací toho, že Fed udělá cokoli, aby finanční trhy podpořil, napsal list Financial Times. „Slýchávali jsme od Fedu, že vytáhl šekovou knížku, a tohle je bianco šek,“ uvedl Randy Frederick ze společnosti Charles Schwab.

Finanční trhy na oznámení Fedu zareagovaly růstem. Dow Jonesův index měl krátce po zahájení obchodování k dobru asi 1,8 procenta a nacházel se v blízkosti 23.850 bodů. Dolar naopak mírně oslabil a jeho index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, byl na 99,85 bodu.