Kvůli hurikánu Florence se musí evakuovat skoro dva miliony Američanů

Američané se připravují na hurikán Florence

Američané se připravují na hurikán Florence Zdroj: profimedia.cz

Američané se připravují na hurikán Florence
Američané se připravují na hurikán Florence
Američané se připravují na hurikán Florence
Američané se připravují na hurikán Florence
Američané se připravují na hurikán Florence
20
Fotogalerie

Americké úřady nařídily kvůli hurikánu Florence, který se blíží k východnímu pobřeží Spojených států, evakuaci 1,7 milionu obyvatel Severní a Jižní Karoliny a Virginie, napsal zpravodajský server BBC. Bouře nyní podle Národního střediska pro hurikány zeslábla ze třetího na druhý stupeň na Saffirově-Simpsonově stupnici, která rozeznává pět kategorií hurikánů. Národní středisko pro hurikány přesto varuje, že se jedná o výjimečně nebezpečnou bouři, která může ohrozit lidské životy.

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington DC. Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace. Zatímco ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců, v Jižní Karolíně zůstane v celách téměř tisíc vězňů. Farmy v Severní Karolině přesouvají dobytek do bezpečí.

Hurikán by mohl podle analytické společnosti CoreLogic způsobit škodu až 170 miliard dolarů (3,7 bilionu korun) a poškodit 759 tisíc domácností a firem. Národní meteorologická služba uvedla, že v oblastech, kde platí výstraha hurikánu žije 5,25 milionu lidí, a v místech, kde byla vyhlášena výstraha tropické bouře přebývá 4,9 milionu lidí.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách. Podle druhé největší americké elektrárenské společnosti Duke Energy může hurikán připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř milionů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolině a výpadek elektřiny může trvat i týdny.

Hurikán Florence se nyní nachází zhruba 455 kilometrů jihovýchodně od města Wilmington na pobřeží Severní Karoliny a pohybuje se severozápadním směrem rychlostí 28 kilometrů za hodinu. Pevninu podle meteorologů zasáhne ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 175 kilometrů v hodině.