Leonardo DiCaprio investuje do umělého masa. Thajsko a Vietnam se otevřou turistům

Americký herec Leonardo DiCaprio, známý například z filmů Titanic či Vlk z Wall Street, investoval do dvou startupů, které vyrábějí umělé maso. DiCaprio je zapáleným environmentálním aktivistou.

Americký herec Leonardo DiCaprio, známý například z filmů Titanic či Vlk z Wall Street, investoval do dvou startupů, které vyrábějí umělé maso. DiCaprio je zapáleným environmentálním aktivistou. Zdroj: e15.cz

Netflix si koupil autorská práva na všechna díla populárního britského spisovatele Roalda Dahla, autora slavných dětských knížek jako je Karlík a továrna na čokoládu.
Vietnam, Thajsko, Malajsie a Indonésie se chtějí od října otevřít zahraničním turistům, přestože pandemická situace v těchto zemích není ani zdaleka pod kontrolou. Jihovýchodní Asie je však na cestovním ruchu ekonomicky závislá.
Litevské úřady varují před používáním mobilních telefonů od čínské společnosti Xiaomi. Jejich zařízení prý cenzurují obsah, který se nelíbí Pekingu.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Jihovýchodní Asie láká cizince, pandemii navzdory

Státy jihovýchodní Asie, které jsou hospodářsky závislé na cestovním ruchu, vzdaly svůj boj s koronavirem a chtějí se soustředit na záchranu ekonomiky, uvedla americká CNN. Thajsko, Vietnam, Malajsie a Indonésie budou v příštích týdnech rušit vládní opatření proti šíření nakažlivé nemoci, ačkoli pandemická situace v těchto zemích není ani zdaleka pod kontrolou. Třeba thajská metropole Bangkok hodlá opět přivítat zahraniční návštěvníky během října, přestože má plně naočkováno jen asi 21 procent své populace. Podobné plány má také Vietnam, kde proočkovanost obyvatelstva činí dokonce méně než sedm procent. Zdravotničtí experti před tímto počínáním varují. Odpůrci však argumentují, že mnohé malé a střední podniky v asijských státech bez turistů nepřežijí.       

Litva varuje před mobily od firmy Xiaomi

Litva vyzvala své občany, aby si nekupovali mobilní telefony od čínské společnosti Xiaomi. Podle tamního ministerstva obrany mají zařízení schopnost identifikovat a cenzurovat obsah, který se nelíbí Pekingu. Xiaomi na obvinění Litvy nereagovala. Její akcie dnes ráno na hongkongské burze odepisovaly přes 4,5 procenta. Vztahy mezi Čínou a pobaltskou republikou jsou v poslední době napjaté, kvůli obchodnímu a politickému sbližování Litvy s Tchaj-wanem. Xiaomi loni na podzim zakázal ve Spojených státech také bývalý americký prezident Donald Trump. Bojkot firmy byl však letos americkými soudy zrušen.   

Z trhů a burz 

Akciové indexy v USA i Evropě rostly 

Americké akcie ve středu mohutně posilovaly. Vliv na chování investorů mělo například oznámení šéfa centrální banky USA Jerome Powella, že Fed začne zvyšovat základní úrokovou sazbu už v příštím roce. Všechny tři hlavní indexy Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq Composite se zvýšily zhruba o procento. V plusu včera skončily také evropské burzy, kde se dařilo třeba cenným papírům bank a finančních společností. Německý DAX si připsal 1,03 procenta. Francouzský CAC 40 zpevnil o 1,29 procenta. Britský FTSE 100 vyskočil o 1,47 procenta a panevropský STOXX Europe 600 zakončil v zisku 0,99 procenta. 

Netflix si koupil kompletní dílo Roalda Dahla

Společnost Netflix si snaží udržet dominantní postavení na streamovacím trhu štědrými investicemi do obsahu. Americká korporace ve středu oznámila, že si zajistila autorská práva na všechna díla britského spisovatele Roalda Dahla, autora mimořádně úspěšných dětských knih, jako je Karlík a továrna na čokoládu nebo Matilda. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Netflix si však už část spisovatelových děl koupil v roce 2018 a tehdy za ně zaplatil kolem jedné miliardy dolarů. Dahlovy knihy byly přeloženy do 63 jazyků a celosvětově se jich prodalo přes 300 milionů kopií. Filmová adaptace Karlíka a továrny na čokoládu z roku 2005 vydělala půl miliardy dolarů. Netflix nyní může podle Dahlových děl volně natáčet vlastní hrané i animované filmy a seriály.      

Tweet dne

Populární hollywoodský herec a ekologický aktivista Leonardo DiCaprio investoval do dvou startupů, které vyrábějí laboratorní maso. Jedná se o izraelskou firmu Aleph Farms a nizozemskou Mosa Meat. DiCaprio bude ve startupech působit také jako odborný poradce. Kolik akcií zmiňovaných společností si filmová hvězda koupila, není známo. Oscarový herec v minulosti věnoval miliony dolarů na ochranu amazonských pralesů.   

Stane se dnes

  • Zbývají tři dny do parlamentních voleb v Německu. Kandidát na nového spolkového kancléře Olaf Scholz (SPD) se setká s voliči v Münsteru. Jeho rivalka a lídryně strany Zelených Annalena Baerbocková bude debatovat s občany v Postupimi.
  • V Budapešti se koná demografický summit, kterého se účastní také český premiér Andrej Babiš (ANO). Záměrem akce je mezinárodní diskuze o podpoře mladých rodin a vytváření co nejlepších podmínek pro zvyšování porodnosti a tím zamezení stárnutí populace.
  • Španělský král Felipe VI. a premiér Pedro Sánchez navštíví ostrov La Palma, kde v neděli vybuchla sopka a tisíce lidí musely být evakuovány ze svých domovů. 
  • Evropská komise představí návrh normy zavádějící jednotné nabíječky pro mobilní telefony, tablety a další elektronické přístroje.
  • Brusel vydá předběžnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za měsíc září. 
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí finančního roku 2022 oznámí americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike.