Lidé mohou hledat letoun přes internet, stopa vede k rušné námořní cestě

Čínští námořníci se připravují na další kolo pátrání po letu MH370

Čínští námořníci se připravují na další kolo pátrání po letu MH370 Zdroj: ctk/ap

Malajsijská armáda zřejmě sledovala ztracený letoun Malaysia Airlines, které v pátek zmizelo z radarů při letu z Kuala Lumpur do Pekingu, až do Malackého průlivu. Ten je přitom několik set kilometrů od místa poslední zaznamenané polohy letadla. Do pátrání po letounu se nyní mohou zapojit i lidé na internetu.

„Letadlo změnilo kurz nedaleko (malajsijského města) Khota Baru a kleslo do nižší letové hladiny. Doletělo až do Malackého průlivu,“ řekl agentuře Reuters zdroj blízký vyšetřování katastrofy. Frekventovaná námořní cesta leží na západním pobřeží Malajsie, plánovaná trasa letu přitom vedla na severovýchod.

Společnost DigitalGlobe v této souvislosti namířila všechny své satelity na Thajský záliv a vyfotila , kde by se mohlo letadlo nacházet. Do pátrání po letadle, které před už před několika dny zmizelo z radarů, se tak mohou zapojit i lidé po celém světě. Stačí k tomu pouze připojení na internet.

Teroristický útok zřejmě vyloučen

Stroj na lince MH370 opustil Kuala Lumpur v pátek večer místního času, přibližně hodinu po startu se nad Thajským zálivem ztratil z civilních radarů. Letadlo předtím nevyslalo žádný nouzový signál, o jakýchkoli potížích nesvědčila ani předchozí radiová komunikace pilotů.

Vyšetřovatelé mezitím s nejvyšší pravděpodobností vyloučili možnost, že letadlo se stalo terčem teroristického útoku či únosu. Na jeho palubě sice skutečně cestovali lidé s kradenými pasy, jednoho z nich se ale už podařilo identifikovat jako mladého Íránce, který se pokoušel emigrovat do Evropy.

„Myslíme si, že pravděpodobně nebyl členem žádné teroristické skupiny, domníváme se, že se snažil emigrovat do Německa,“ prohlásil šéf malajsijské policie Khalid Abu Bakar. Dodal, že jeho matka na něj čekala v letišti ve Frankfurtu a následně kontaktovala úřady.

Podle policie oba dva muži do Malajsie přicestovali několik dní před odletem na palubu letu MH370 se dostali s pomocí ukradeného rakouského a italského pasu. Oba měli v Pekingu přestoupit na další lety do Evropy.