Lyžaře v Tyrolských Alpách vozí nová lanovka od Pininfariny. Sezona trvá až do června

Kabiny nové lanovky navrhlo slavné studio Pininfarina

Kabiny nové lanovky navrhlo slavné studio Pininfarina Zdroj: stubaier

Tyrolské Alpy
Tyrolské Alpy
Tyrolské Alpy
Tyrolské Alpy
Kabiny nové lanovky navrhlo slavné studio Pininfarina
6
Fotogalerie

Nad Innsbruckem je největší rakouská ledovcová lyžařská oblast. Na ledovci Stubai lze lyžovat od října až do června. 

Areál ledovce Stubai sahá do výšky přesahující tři tisíce metrů. Díky tomu jsou zdejší tři desítky sjezdovek náležitě dlouhé. Ta nejdelší má přes deset kilometrů. Areál obsluhuje 26 lanovek a vleků. Událostí letošní sezony byla premiéra nové kabinkovky 3S Eisgrat.

Už při prvním pohledu na tuhle luxusní lanovku začne lyžař chápat, proč stála stavba víc než 60 milionů eur a zařadila se tak mezi nejdražší alpské projekty historie. V kabince čekají sedačky z pravé kůže, panoramatická okna, Wi- Fi připojení zdarma, všechno v designu jak od Ferrari. A to doslova. Za návrhem stojí slavné italské studio Pininfarina, jehož podpis je nejen pod modely vozů Ferrari, ale i Alfa Romeo, Maserati a dalších luxusních značek.

To má hned našinec jaksi potřebu důkladněji si oklepat boty od sněhu, než do takové kabinky vůbec nastoupí. Dráha má kabin celkem 48, což při kapacitě 32 pasažérů zajišťuje dohromady hodinovou přepravu tří tisíc lyžníků

Tedy pravda, rychlostí to ještě úplné Ferrari není, ale na lanovku je překonání pětikilometrové vzdálenosti za 11 minut solidní práce.

Tím spíš, že to zahrnuje i 1200 metrů převýšení. 3S Eisgrat je tak i nejdelší tříkabelovou lanovkou v Alpách. Na vrcholu je mimo jiné možné navštívit samotný ledovec. Lze projít zhruba 200 metrů dlouhou jeskyni vnořenou přímo do ledu.

Pokud tam člověk obětavě nezamrzne jako evoluční vzorek homo sapiens pro další generace, může ještě zamířit k další perličce: na nejvyšší bod celého stubaiského areálu, vyhlídku pojmenovanou výmluvně Vrchol Tyrolska. Tady by snad stálo za to zapíchnout vítěznou vlaječku, nebýt ovšem toho, že i sem samozřejmě návštěvníka pohodlně dovezla lanová dráha.