Maďarsko není imigrační zemí s koloniální minulostí, řekl k přijímání uprchlíků Orbán

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: reuters

Viktor Orbán
2
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu vzkázal do Bruselu, že Maďarsko se tlaku Evropské komise ohledně přijímání migrantů nepodvolí. V dopise jejímu předsedovi Jeanu-Claudeu Junckerovi napsal, že Junckerova "interpretace solidarity neodpovídá ani právu EU ani historickým tradicím Maďarska".

"Maďarsko na rozdíl od některých jiných velkých členských států EU nemá koloniální minulost," uvedl Orbán. V této souvislosti pak napsal, že imigrační země mají povinnosti, které plynou právě z jejich koloniální minulosti.

"Maďarsko není imigrační zemí a nechce se jí stát," zdůraznil maďarský premiér v dopise, který agentuře MTI poskytl Orbánův mluvčí Bertalan Havasi.

Orbán s poukazem na plot postavený na hranicích se Srbskem a Chorvatskem připomněl, že jeho země se na řešení migrační krize podílí efektivní ochranou svých a tím i unijních hranic. Uvedl přitom, že se jeho země neúčastní projektů, které problém neřeší, a "nechce to dělat ani v budoucnu".

Zdůraznil, že Maďarsko nemůže akceptovat, aby bylo přinucováno ke změně svého postoje. "Interpretace principu solidarity uvedená ve vašem dopise v podstatě není ničím jiným než požadavkem, aby se Maďarsko přeměnilo v imigrační zemi proti vůli maďarských občanů. To podle mého názoru není solidarita, ale donucování," citovala MTI z dopisu.

Orbán se také pozastavil nad Junckerovým spojováním migrační otázky s kohezními fondy. "Takové spojení neexistuje a ani ho evropské právo neumožňuje," napsal. Poukázal zároveň na to, že z kohezních výdajů "značně profitují ekonomiky velkých členských států EU".