Mayová: Brexit znamená brexit. A my ho proměníme v úspěch

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: CTK

Nastupující britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová
Theresa Mayová
Brexit
12
Fotogalerie

Británie se po brexitu stane opět zcela nezávislou a suverénní zemí a z této pozice bude utvářet svůj vztah s Evropskou unií. Ve svém projevu na výroční konferenci Konzervativní strany v Birminghamu to dnes řekla britská premiérka Theresa Mayová. Zopakovala rovněž, že po rozhodnutí z červnového referenda není cesty zpět. Je si ale prý jistá, že odchod z EU Británie přemění v úspěch.

"Brexit znamená brexit. A my ho proměníme v úspěch," uvedla Mayová. Článek 50 lisabonské smlouvy, jehož aktivace formálně zahájí přinejmenším dvouleté "výstupní" rozhovory, chce Mayová spustit nejpozději na konci března. Její vláda nehodlá počátek jednání zdržovat.

Mayová v projevu odmítla snahy o zvrácení výsledku červnového referenda. "Výsledek referenda byl jasný. Byl legitimní," uvedla. "Budeme věřit britskému lidu. Británie opustí Evropskou unii," dodala.

Při jednáních s Evropskou unií o vzájemných vztazích bude třeba přistoupit na kompromisy, uvedla Mayová. Pro Británii ale její vláda vyjedná co nejlepší podmínky. Lidem však musí být jasné, že vyjednavači nebudou moci o všech svých krocích informovat veřejnost v přímém přenosu. "Musíme být trpěliví," řekla premiérka.

Británie se po odchodu z EU stane opět nezávislou a suverénní zemí, řekla rovněž Mayová. "Zákony se už nebudou dělat v Bruselu, ale ve Westminsteru. Tyto zákony nebudou interpretovat soudci v Lucemburku, ale u soudů v této zemi," uvedla.

Budoucí vztahy s EU budou mít zcela novou podobu a nelze o nich uvažovat s ohledem na minulost, ani jako o švýcarském či norském modelu, řekla premiérka. S unií bude chtít Británie setrvat v partnerském a obchodním vztahu a spolupracovat především v otázkách bezpečnosti, dodala.

Prohlédněte si reportáž z ulic Londýna

Video placeholde
Reportáž z Londýna • Barbora Nosková

Mayová rovněž potvrdila sobotní informace televizní stanice ITV, že Británie přijme do svého právního řádu veškerou evropskou legislativu a teprve po brexitu bude mít parlament možnost doplnit, upravit či zcela zrušit jednotlivé zákony.

VÍCE O BREXITU ČTĚTE ZDE

Premiérka rovněž zdůraznila, že nehodlá dopustit rozvrácení unie Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska v souvislosti s odchodem Británie z EU. "Budeme vyjednávat jako Spojené království a Evropskou unii jako Spojené království opustíme," řekla Mayová.

Po brexitu bude Británie znovu moci rozhodovat o svých vlastních záležitostech včetně způsobu kontroly imigrace, uvedla Mayová. Podle ministra pro odchod z unie Davida Davise, který na konferenci hovořil hned po ní, budou schopní lidé a odborníci z řad imigrantů v Británii vždy vítáni.

K otázce imigrace do Británie se dnes vyjádřil také český premiér Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že do doby, než Británie definitivně opustí EU, platí pro ni stejná práva a povinnosti. "My nebudeme souhlasit s tím, aby Británie zaváděla nějaká jednostranná opatření proti pracovníkům z Česka nebo pracovníkům z dalších zemí střední a východní Evropy," řekl Sobotka v reakci na dřívější vyjádření Mayové, že během jednání o brexitu hodlá přihlížet k přání Britů kontrolovat pohyb lidí z EU.