Mayová: Londýn potřebuje na přípravu jednání o brexitu víc času

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: CTK

Británie potřebuje více času na přípravu před zahájením jednání o odchodu z Evropské unie. Předsedovi Evropské komise Jeanovi-Claudeovi Junckerovi to podle mluvčí britské vlády řekla premiérka Theresa Mayová. Nové předsedkyni kabinetu poblahopřál americký prezident Barack Obama, který ji ujistil o trvajícím klíčovém partnerství USA a Spojeného království.

Rozhovory o odchodu Británie z EU, který odhlasovali britští voliči v červnovém referendu, začnou až poté, co Londýn oficiálně požádá o aktivaci článku padesát Lisabonské smlouvy. Kdy tak učiní, záleží jen na něm. Řada evropských politiků ale už Británii vyzvala, aby tak učinila co nejdříve.

Premiérka Mayová dnes podle své mluvčí ale předsedovi Evropské komise Junckerovi řekla, že potřebuje na přípravu jednání více času. Vyjádřila rovněž naději, že rozhovory se ponesou v pozitivním a konstruktivním duchu.

Mayová podpořila také nominaci Juliana Kinga na pozici britského eurokomisaře. Dosavadního britského velvyslance ve Francii na místo uvolněné Jonathanem Hillem vybral už minulý týden expremiér David Cameron. Jaké portfolio Juncker Kingovi přidělí, bude jasné zřejmě až na konci července.

S novou předsedkyní britské vlády dnes telefonicky hovořil také americký prezident Barack Obama. Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta Mayové pogratuloval a vyjádřil naději v plodnou spolupráci zaměřenou na dosažení společných cílů.

„Prezident zopakoval náš často zmiňovaný závazek, že nejen ochráníme, ale i prohloubíme zvláštní vztah mezi Spojenými státy a Spojeným královstvím,“ uvedl Earnest. Telefonát premiérky s americkou hlavou státu potvrdila i mluvčí britského kabinetu.