Merkelová: Bezpečnostní situace je napjatá, posilme protiteroristické složky

Angela Merkelová, Hans-Georg Maassen,Holger Muench,  Thomas de Maiziere,

Angela Merkelová, Hans-Georg Maassen,Holger Muench, Thomas de Maiziere, Zdroj: ctk

Německo musí personálně posílit všechny složky, které se podílejí na ochraně před terorismem, a musí zlepšit jejich technické vybavení. Při návštěvě v národním středisku pro boj proti terorismu to uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Bezpečnostní situace země je podle ní napjatá.

Podle Merkelové je zajištění bezpečnosti mimořádně náročné a i když se vláda začala zasazovat o zvýšení personálních kapacit tajných služeb i policie, je v tom třeba pokračovat. Zároveň je třeba zdokonalit i vybavení všech bezpečnostních složek. „To vše jsou základní předpoklady proto, abychom mohli v naší zemi zachovat bezpečnost,“ řekla kancléřka.

Bezpečnostní situace v Německu je podle ní napjatá. „V posledních letech jsme zaznamenali výrazný nárůst situací, kdy došlo k ohrožení,“ řekla. Zároveň ale vyjádřila přesvědčení, že se díky dobré spolupráci všech bezpečnostních složek podaří bezpečnost nadále zachovat.

Kancléřka rovněž upozornila na to, že je nutné zachovat rovnováhu mezi zajištěním bezpečnosti a ochranou soukromí. Na to minulý týden poukázal i německý ústavní soud, když vyzval k omezení pravomocí policie při odposlouchávání podezřelých, kteří jsou spojováni s terorismem. Rozhodnutí ústavního soudu ale kritizoval ministr vnitra Thomas de Maiziére, podle něj jsou široké pravomoci policie potřebné, aby se zabránilo podobným událostem, jako byly loňské atentáty v Paříži nebo letošní útoky v Bruselu.