Merkelová se opět utká o post kancléřky. Němci ji chtějí

Německá kancléřka Angela Merkelová na velké tiskové konferenci v Berlíně

Německá kancléřka Angela Merkelová na velké tiskové konferenci v Berlíně Zdroj: Reuters

Angela Merkelová
Angela Merkelová na tiskovce v Berlíně, kvůli které přerušila dovolenou
Angela Merkelová na tiskovce v Berlíně, kvůli které přerušila dovolenou
Německá kancléřka Angela Merkelová na velké tiskové konferenci v Berlíně
Německá kancléřka Angela Merkelová na velké tiskové konferenci v Berlíně
10
Fotogalerie

Angela Merkelová bude znovu kandidovat na šéfku Křesťanskodemokratické unie (CDU) a na funkci německé kancléřky. Původní informaci agentury DPA Merkelová potvrdila na večerní tiskové konferenci.

Její rozhodnutí znovu se ucházet o kancléřský úřad se všeobecně očekávalo. Německý deník Bild dnes informoval, že podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění si Merkelovou za kancléřku nadále přeje 55 procent Němců.

Zhruba za dva týdny se koná sjezd CDU, který by měl Merkelovou na další dva roky potvrdit v čele strany. Parlamentní volby by se měly v Německu uskutečnit v září příštího roku.

Aktuální průzkumy veřejného mínění dávají Merkelové velmi dobré šance na to, aby po vítězných volbách již počtvrté sestavovala německou vládu. Žena, která je kancléřkou už 11 let, by se tím vyrovnala velikánům německé politiky Konradu Adenauerovi (v čele spolkové vlády 1949-63) a Helmutu Kohlovi (1982-98).

S oznámením kandidatury Merkelová dlouho váhala a na všechny otázky, jestli se bude znovu ucházet o vedení vlády, v posledních měsících odpovídala, že rozhodnutí oznámí ve vhodné chvíli.

Dvaašedesátiletá politička čekala, až se urovnají spory se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) o řešení migrační krize. Ty dvojici partnerských stran rozdělily nejvíce za poslední desítky let a jednu dobu se dokonce zdálo, že bavorská CSU Merkelovou znovu nepodpoří.

Jak z CDU, tak z CSU ale v poslední době zaznívaly hlasy, že by kancléřka měla kandidovat znovu. Merkelová přes všechny výhrady k její migrační politice patří nadále mezi nejoblíbenější německé politiky a v rámci konzervativní unie nemá podle pozorovatelů reálnou alternativu. Ve čtvrtek ji podpořil i americký prezident Barack Obama, který prohlásil, že kdyby byl Němec, byl by jejím příznivcem.

Vše o Angele Merkelové čtěte zde

Merkelová křesťanským demokratům předsedá už od roku 2000, kancléřkou se stala jako první žena v dějinách spolkové republiky v listopadu 2005. V čele CDU stál déle jen Kohl, který stranu vedl 25 let.

Aktuální průzkumy dávají konzervativnímu bloku CDU/CSU kolem 32 až 35 procent hlasů, druhým sociálním demokratům zhruba 23 procent. Pokračování velké koalice, i když není preferovanou variantou ani jedné ze stran, se tak jeví jako nejpravděpodobnější východisko voleb do Spolkového sněmu.

Avizovaná třetina hlasů pro křesťanské demokraty znamená ale, že by dopadli hůře než v roce 2013, kdy dostali 41,5 procenta hlasů.

Anketa
Měla by se Angela Merkelová znovu stát německou kancléřkou?
Ano
Ne

Oslovené české politiky další kandidatura nepřekvapila. "Dalo se to čekat. Je mimořádnou osobností," sdělil v textové zprávě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Pro lidovce je Merkelové CDU partnerskou stranou na evropské úrovni.

"Rozhodnutí mě nepřekvapuje, dalo se očekávat," řekl předseda ODS Petr Fiala. "Je zcela věcí německých občanů, komu dají v příštím roce ve volbách důvěru. Evropu nečekají lehké časy a Německo bude nepochybně hrát i v příštích letech klíčovou roli," doplnil.

Rozhodnutí Merkelové ucházet se o čtvrté funkční období v kancléřské funkci uvítal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Fandím Angele. Ne, že by nedělala chyby (jako všichni), ale není populistka, je statečná a má vizi světa, ve kterém chci žít," napsal na Twitteru.