Mezi mladými se staly hitem elektronické cigarety, americké úřady zvažují jejich zákaz

E-cigareta

E-cigareta Zdroj: profimedia.cz

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zvažuje okamžitý zákaz elektronických cigaret s příchutí. Důvodem je podle šéfa instituce Scotta Gottlieba raketový nárůst obliby elektronických cigaret mezi mladými lidmi. Gottlieb rovněž podle agentury AP oznámil řadu dalších kroků, které mají pomoci zamezit jejich prodeji dětem a jejich propagaci mezi nezletilými.

"Nemůžeme připustit, aby se celá další generace stala závislou na nikotinu," řekl Gottlieb. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv podle něj po rozsáhlé tajné kontrolní operaci v létě zaslala více než 1100 varovných dopisů prodejcům a udělila 131 pokut obchodníkům, kteří prodávali elektronické cigarety mladistvým.

Používání elektronických cigaret mezi mladými podle Gottlieba dosáhlo "epidemických rozměrů". "Musíme proto uzpůsobit některé aspekty naší obecné strategie, abychom čelili tomuto opravdovému a aktuálnímu nebezpečí," dodal šéf Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v prohlášení.

 

Úřad se podle Gottlieba zvlášť zaměří na elektronické cigarety s příchutí. "Vážně zvažujeme úpravu předpisů, po které by tyto parfemované produkty byly staženy z trhu," uvedl Gottlieb.

Elektronická cigareta je trubička obsahující elektricky napájené tělísko, které ze zásobníku umístěného ve filtru po vdechnutí odpaří dávku nikotinu. Protože nedochází ke spalování tabáku a cigaretového papíru jako u klasických cigaret, neobsahuje e-cigareta rakovinotvorné látky. Návyku na škodlivý nikotin se ale kuřák nevyhne.