Ministr Ludvík: Valorizaci za pojištěnce předložím i bez souhlasu Babiše

Miloslav Ludvík

Miloslav Ludvík Zdroj: ČTK

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD, vlevo) a jeho stranický kolega, zpravodaj protikuřáckého zákona Jaroslav Krákora
Miloslav Ludvík, pravidelné zvyšování plateb
Miloslav Ludvík (uprostřed) se stal novým ministrem zdravotnictví.
Miloslav Ludvík (uprostřed) se stal novým ministrem zdravotnictví.
Miloslav Ludvík (53), ředitel FN Motol a nastupující ministr zdravotnictví
10
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) hodlá návrh na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce předložit v lednu případně i bez souhlasu ministra financí Andreje Babiše (ANO). Předpokládá ale, že Babiš návrh podpoří. 

Ludvík to dnes řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš s opatřením nesouhlasí, vláda projednávání návrhu přerušila koncem srpna.

Ludvík připomněl, že pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce je v koaliční smlouvě. "Nevidím důvod, proč by to Andrej Babiš neměl podpořit," řekl ministr, který ve funkci na konci listopadu vystřídal svého spolustraníka Svatopluka Němečka. "Andrej Babiš musí říct, jestli chce, aby stát podporoval z daní, z toho co vybere, zdravotnictví, nebo jestli chce říct to, že si to budou platit lidé sami," dodal.

Návrh pravidelné valorizace by mohl mít ve Sněmovně šanci i bez hlasů koaličního hnutí ANO. V diskusi v ČT ho podpořil bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM). "Já to v každém případě chci předložit, ale já pevně věřím, že mu (Babišovi) to vysvětlím," řekl Ludvík.

Pravidelná valorizace by odstranila každoroční rozhodování vlády o platbách za státní pojištěnce. Návrh ministerstva zdravotnictví počítá s tím, že by stát v době recese příspěvek za děti, důchodce či nezaměstnané ještě zvyšoval v rámci takzvaného anticyklického mechanismu, v době konjunktury by naopak platil méně. Proti pravidelné valorizaci jsou spolu s ministerstvem financí také zaměstnavatelé a podnikatelé, odmítají právě anticyklický mechanismus.