Nasdaq má z úpisu Facebooku ostudu

Facebook

Facebook Zdroj: ctk

Šéf newyorské burzy Nasdaq Bob Greifeld přiznal, že ho odložení začátku obchodování s akciemi Facebooku přivedlo do rozpaků, a dodal, že Nasdaq již jedná s regulátory kvůli případnému odškodnění nespokojených investorů, které může dosáhnout milionů dolarů.

Greifeld uvedl, že páteční opoždění začátku obchodování s akciemi Facebooku způsobil kolaps systému přetíženého největší IPO aukcí v dějinách. Burzovní parket Nasdaq se v pátek ocitl v centru pozornosti poté, co první obchodní den s akciemi Facebooku nepřinesl zhodnocení v řádech desítek procent, a zchladil tak přílišná očekávaní. Cenné papíry místo toho první den na burze zakončily upisovací cenou 38 dolarů za kus.

Akcie po počátečním růstu spadly na 38,23 dolaru za akcii, tedy jen šest desetin procenta nad upisovací cenou. Cena akcií se včera během deseti minut po začátku obchodování propadla o jedenáct procent až na 34 dolarů, tedy hluboko pod upisovací cenu.

Následkem opožděného startu obchodování zůstal Nasdaq v otevřených dlouhých pozicích, jež musel podle vlastních pravidel neprodleně zlikvidovat, čímž vydělal deset milionů dolarů. Chce je využít na urovnání sporů souvisejících s třiceti miliony akcií (Facebook na burzu pustil přibližně 420 milionů kusů akcií), které byly podle všeho ovlivněny odloženým startem pátečního obchodování.

Nasdaq si již vyžádal povolení od americké komise pro cenné papíry SEC, aby mohl takto získaných deset milionů dolarů použít na odškodnění investorů. Komise se zase nechala slyšel, že celý incident náležitě vyšetří.

Bob Greifeld se pokoušel svou společnost hájit tím, že až na odložení začátku obchodování Nasdaq uvedení Facebooku na akciový trh zvládl. Za celý první obchodní den změnilo majitele 580 milionů kusů akcií, největší množství v historii primárních úpisů.

Technické problémy burzovního trhu

Potíže při zahájení obchodování s akciemi Facebooku nepředstavovaly rozhodně první zásadní technické komplikace burzovního trhu Nasdaq. Na konci března vycouvala společnost BATS Global Markets ze vstupu na burzu, a to právě kvůli technických obtížím při prodeji akcií. Jeden z největších operátorů trhů obligací v Evropě a Spojených státech zrušil probíhající primární úpis svých akcií pouhých pět dní před plánovaným vstupem na burzu.