Norsko podpoří miliardami boj proti znečištění oceánů. Odpad ohrožuje živobytí severské země

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Severská země vyráží do boje s odpadky ve světových oceánech. Do úklidových prací investuje během čtyř let 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Ve spolupráci se Světovou bankou a dalšími státy směruje část těchto prostředků do fondu, který má finančně přispět rozvojovým zemím, aby zvládly efektivněji likvidovat odpad. 

Celý úklidový plán představila norská premiérka Erna Solbergová. Severská země se hodlá zaměřit na čištění hladiny oceánů a pobřeží, a to zejména od plastů.

"V roce 2050 bude na Zemi velmi pravděpodobně žít zhruba deset miliard lidí a oceány tak budou ještě důležitější pro život na zemi," řekl podle serveru Mashable norský ministr pro zahraniční rozvoj Nikolaj Astrup. Přiznal, že Norsko má zájem o čisté oceány i z finančních důvodů. Dvě třetiny norského exportu se totiž týkají oceánských a pobřežních činností, především rybolovu.   

Země také bude spolu s dalšími státy světa přispívat do nově zřízeného fondu Problue, za kterým stojí Světová banka. Ten v současné chvíli disponuje částkou 75 milionů dolarů a Norsko dosud přispělo 15 miliony dolarů. Mezi další přispěvatele patří například Kanada, Švědsko, Německo nebo Island. 

„Fond má za úkol podporovat rozvojové země a rozvíjející se trhy,“ uvedl Michael Sheldrick, ředitel organizace Global Citizen, která bojuje proti chudobě v zemích třetího světa a zabývá se i životním prostředím.

Nově zřízený fond má také mimo jiné bojovat proti nelegálnímu rybolovu, podporovat obnovitelnou energii nebo cestovní ruch v chudých zemích. Přispívající státy chtějí chudým zemím pomoci i edukativně, aby mohly lépe likvidovat odpadky. 

Peníze z fondu tak zamíří na budování sanitárních skládek nebo vytváření lepších technik sběru odpadu. „Odpad se do moří dostává ze zemí, kde odpadové hospodářství není řádně financováno," doplnil Sheldrick.