Obama zvažuje rychlý zásah v Sýrii. Rusko a spol. protestují

Sýrie, ilustrační foto

Sýrie, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barrack Obama zvažuje vojenský úder proti Sýrii, který by měl jen omezený rozsah a trvání. Šlo by o trest za údajné použití chemických zbraní a zároveň o odstrašující akcii. Rusko, Čína i Írán však varují, že zásah by situaci v zemi pouze zkomplikoval.

Spojené státy zvažují krátký útok údajně proto, aby se tak vyhnuly většímu zapojení do občanské války v Sýrii, napsal deník The Washington Post. Podle řeckého deníku Kathimerini USA už požádaly Řecko o zpřístupnění svých základen pro americké námořnictvo a letectvo pro případnou operaci.

Maximálně dvoudenní útok by námořnictvo podniklo raketami s plochou dráhou letu nebo strategickými bombardéry s dlouhým doletem. Zásah by se zaměřil na vojenské cíle, které ale přímo nesouvisí s arzenály chemických zbraní. Načasování akce by záviselo na třech faktorech: na potvrzení, že syrská vláda je za chemický útok skutečně odpovědná (důkazy přislíbil brzy zveřejnit americký ministr zahraničí John Kerry), na shodných závěrech spojenců a amerického Kongresu a na uspokojivém zdůvodnění útoku na základě mezinárodního práva.

Případný plán USA však vyvolal kritiku v Rusku, Číně a Íránu. Podle Kremlu by měli být spojenci opatrní s tím, že následky útoku by mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku. Podobná reakce přišla z Číny, která operaci označila za „nebezpečnou a nezodpovědnou“. Podle íránského ministerstva zahraničí by intervence uvrhla do konfliktu celý region. Írán zároveň obvinil syrské povstalce z odpovědnosti za údajný chemický útok, který si nyní Západ bere jako záminku k případné intervenci.