OSN chybí 22 miliard dolarů na pomoc válečným uprchlíkům

Uprchlíci z řad jezídů

Uprchlíci z řad jezídů Zdroj: CTK

Migranti na balkánské trase
Uprchlíci v Sýrii
uprchlíci
Uprchlíci z Mosulu zamířili na sever země ovládaný Kurdy
Do unie. Afghánští uprchlícimíří k turecko–řecké hranici
13
Fotogalerie

Organizace spojených národů potřebuje rekordních 22,2 miliardy dolarů (asi 565 miliard korun) na humanitární pomoc v příštím roce, aby pokryla potřeby 93 milionů strádajících lidí ve 33 zemích světa. Uvedl to dnes šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien.

"Tato částka je odrazem humanitární situace ve světě, jaké jsme nebyli svědky od druhé světové války: více než 128 milionů lidí je zasaženo konflikty, přírodními neštěstími nebo muselo opustit své domovy a jsou velmi zranitelní," uvedl v prohlášení Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA). OSN hodlá v příštím roce poskytnout pomoc 93 milionům z takto postižených osob.

O'Brien dodal, že 80 procent pomoci je potřeba v oblastech konfliktů způsobených lidmi, jako jsou války v Sýrii, Iráku, Jemenu, Nigérii a Jižním Súdánu. Další podpora má být pak poskytnuta obyvatelům území postižených přírodními katastrofami.

Více než třetina požadovaných peněz by putovala do Sýrie, tedy 8,1 miliardy dolarů (skoro 205 miliard korun) a dalších 4,4 miliardy dolarů (asi 111 miliard korun) by šlo na pomoc lidem žijícím ve válkou zmítaném Jemenu a Jižním Súdánu či lidem, kteří z těchto zemí prchají. Počítá se i s finanční pomocí Turecku, Libanonu, Iráku, Jordánsku a Egyptu, protože dohromady přijaly 4,7 milionu uprchlíků.

Jak upozornil úřad OSN, některé země jako Afghánistán, Burundi, Kongo či Somálsko žádají o naléhavou pomoc prakticky každý rok v posledním čtvrtstoletí. V Afghánistánu, kde vládní jednotky pokračují v boji proti islamistickému hnutí Taliban, bude příští rok potřebovat 1,8 milionu lidí (převážně dětí) péči kvůli akutní podvýživě, píše se ve výzvě OSN.

Od roku 2011 vzrostla roční částka, kterou OSN požaduje na pomoc lidem v krizových oblastech, téměř trojnásobně. Před pěti lety Spojené národy žádaly po dárcích 7,9 miliardy dolarů.

Loni se z 22,1 miliard dolarů (asi 559 miliard korun) na humanitární pomoc, kterou OSN žádala, podařilo nashromáždit 11,4 miliard dolarů (asi 287 miliard korun).