Pařížské útoky: nejhorší ve Francii za posledních dvacet let

Fotbalový fanoušek na stadionu Stade de France reaguje na zprávu o teroristických útocích

Fotbalový fanoušek na stadionu Stade de France reaguje na zprávu o teroristických útocích Zdroj: ctk/ap

Výběr teroristických a dalších útoků s větším počtem obětí ve Francii v uplynulých 20 letech.

25. července 1995 - Při výbuchu ve stanici Saint-Michel pařížského metra zahynulo osm osob a 80 dalších bylo zraněno. V následujících měsících atentáty pokračovaly, začátkem října se k nim přihlásila alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).

24. září 1995 - V jihofrancouzském Cuers zastřelil šestnáctiletý Eric Borel 12 lidí a poté spáchal sebevraždu. Den předtím zabil v Sollies-Pont svou matku a nevlastního otce a nevlastního bratra.

23. prosince 1995 - Na náhorní rovině u východofrancouzského města Grenoble nalezena ohořelá těla 16 členů sekty Řád chrámu slunce. Čtrnáct členů sekty bylo zastřeleno dvěma členy, kteří poté spáchali sebevraždu.

3. prosince 1996 - Čtyři mrtvé si vyžádala nálož, která vybuchla v soupravě podzemní dráhy RER ve stanici Port-Royal v centru Paříže. Za pachatele byla označena alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).

27. března 2002 - Osm lidí zastřelil a 19 zranil 33letý muž, který hodinu po půlnoci zahájil palbu na členy městské rady na radnici v Nanterre na předměstí Paříže. Pachatel Richard Durn druhý den spáchal sebevraždu skokem z okna ve 4. patře budovy v Paříži.

9. března 2012 - Francouz alžírského původu Mohammed Merah před židovskou školou Ozar Hatora v Toulouse , zřejmě rovněž on v předchozím týdnu zabil tři francouzské výsadkáře v Montaubanu a Toulouse. Merah se zabil skokem z okna 22. března po přestřelce s policií, která ho držela v obklíčení 30 hodin.

7. ledna 2015 - Střelba v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo , o den později zahynula při přestřelce jedna policistka, 8. ledna při útoku na obchod s košer potravinami zemřeli další čtyři lidé. Za tři dny zahynulo ve Francii v souvislosti s útoky 17 nevinných lidí a tři pachatelé, které zastřelili policisté.

13. listopadu 2015 - Nejméně 127 mrtvých . Zabito bylo celkem osm teroristů, z nichž sedm se odpálilo náložemi, které měli u sebe.