Peníze se přelily z akcií do dluhopisů

Burza

Burza

Zhruba od loňské eskalace řecké krize se začalo tradovat, že role dluhopisů jako bezpečného přístavu se překonala. Paradoxně při současné krizi akciových trhů, kterou roztočily dluhové problémy mnoha států, se bondy jako uchovatel hodnoty opět vrátily na scénu.

Zatímco z akcií stáhli investoři v posledních dvou týdnech skoro osm miliard dolarů, hodnota dluhopisového trhu výrazně vzrostla. Hodnota indexu Bank of America Merrill Lynch’s Global Broad Market Index, který zahrnuje 19 tisíc hlavních dluhopisů, stoupla od konce července o 132 miliard dolarů na 42,1 bilionu, což je podle Bloombergu nejvyšší hodnota od roku 1996.

Podobným směrem jako akcie se vydávají komodity – tam se investoři totiž bojí o budoucí poptávku, pokud se bude opakovat globální recese. Standard & Poor’s GSCI index, který zahrnuje 24 komodit, včera klesl o 3,6 procenta, což je nejnižší hodnota od loňského prosince. Poklesem trpí zejména ropa, proti proudu jde naopak zlato, které během včerejška vystoupalo na 1780 dolarů za unci.

Ze současného neklidu těží i ceny státních dluhopisů (pokud se snižují jejich výnosy, roste jejich hodnota), a to jak italských a španělských, kde z vrcholů z minulého týdne výnosy klesly o jeden procentní bod, tak amerických, nehledě na snížení ratingu. Průměrný výnos globálních dluhopisů v srpnu klesl o 1,9 procenta.
Na akciových trzích včera vrcholila hysterie. Indexy šly nejprve nahoru, pak prudce dolů a mnohokrát během dne zopakovaly změnu trendu.

Lze ale očekávat, že na trhu brzy nastoupí kupci, protože burzy prudce klesaly sedmý den po sobě a pro investory není výhodné držet hotovost a dluhopisový trh všechny peníze nevstřebá. Známý investor Marc Faber včera prohlásil, že trh je přeprodaný a dojde k jeho krátkodobému růstu, ačkoli dlouhodobě nevidí trend jako rostoucí. Naopak americké dluhopisy jsou podle něj překoupené.