Po měsících striktní uzávěry úřady v Šanghaji umožní částečné otevření obchodů

Obyvatelé Šanghaje se už třetí měsíc musí vypořádat se striktním lockdownem, kvůli kterému nemohou opustit své domovy.

Obyvatelé Šanghaje se už třetí měsíc musí vypořádat se striktním lockdownem, kvůli kterému nemohou opustit své domovy. Zdroj: Profimedia.cz

Úřady v Šanghaji od pondělí povolí částečnou obnovu aktivit obchodů a provozoven. Oznámili to dnes zástupci radnice. Velká část čínské finanční metropole se od konce března nachází v přísné uzávěře, kvůli které jsou zavřené obchody, restaurace a provozovny služeb; obyvatelům bylo nařízeno, aby nevycházeli z domu. Epidemiologická situace ve městě se ale zlepšuje a úřady mimo oblasti, které jsou v izolaci, v sobotu nezaznamenaly žádný nový případ koronavirové nákazy, uvedla agentura Reuters.

Místostarosta Šanghaje Čchen Tchung uvedl, že od pondělí budou smět v omezeném režimu otevřít supermarkety, obchody, kadeřníci či zeleninové trhy. Obchody a provozovny ale musí přijmout opatření, jež omezí počet zákazníků přítomných v jejich prostorách.

Představitelé radnice neoznámili detaily pondělního uvolnění restrikcí, což u některých obyvatel vzbudilo nedůvěru, uvedla agentura Reuters. Není totiž jasné, zda úřady uvolní i pravidla pro pohyb mimo domov. "My nemůžeme jít ven mimo rezidenční komplex. Otevřít (obchody) mohou, ale stejně se tam nikdo nedostane," cituje Reuters jeden z příspěvků na sociálních sítích. Podnik veřejné dopravy v Šanghaji uvedl, že všechny linky metra zůstávají mimo provoz, a není jasné, kdy začnou znovu fungovat.

Během uzávěry obyvatelé Šanghaje mohli nakupovat potraviny a další zboží v elektronických obchodech. Zásobování a dodávky ale vázly kvůli nedostatečnému počtu kurýrů.

V uplynulých týdnech úřady povolily lidem krátké vycházky mimo domov, v některých částech města ale opatření zpřísnily. Například ti, kteří chodí do práce, se nemohou vrátit domů, ale musí bydlet v určených bytech.

Výrazné zlepšení úřady zaznamenaly v méně hustě obydlených částech města. V oblastech, které nejsou v izolaci, nebyly v sobotu zaznamenány nové případy nákazy, což otevírá cestu k postupnému uvolnění opatření. V celém městě, kde žije zhruba 25 milionů lidí, se v sobotu prokázalo na 1400 nových případů nákazy, což bylo méně než v pátek.

Čína prosazuje striktní politiku nulové tolerance v boji proti covidu-19. Ta spočívá v uzávěrách měst a oblastí i při výskytu malého počtu nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) tento přístup označila za neudržitelný, což Peking odmítá.