Počet obětí zemětřesení v Japonsku přesáhl 200, více než stovka lidí se pohřešuje

Následky zemětřesení v Japonsku

Následky zemětřesení v Japonsku Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Následky zemětřesení v Japonsku
Následky zemětřesení v Japonsku
Následky zemětřesení v Japonsku
Následky zemětřesení v Japonsku
Následky zemětřesení v Japonsku
7
Fotogalerie

Počet obětí novoročního zemětřesení v Japonsku přesáhl 200, pohřešuje se stále přes sto osob, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Policie v úterý zahájila rozsáhlou pátrací operaci, při níž prohledává trosky trhu ve městě Wadžima, kde po otřesech půdy vypukl rozsáhlý požár, napsala agentura Kjódó.

Oheň na trhu podle úřadů zničil kolem 200 budov. Na tomto místě, které bylo díky své více než tisícileté historii vyhledávané turisty, se nacházelo mnoho dřevěných domů, podotkla Kjódó.

Prefekturu Išikawa a její okolí ve středním Japonsku na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně, které vyvolalo zhruba metrovou vlnu cunami a způsobilo sesuvy půdy. V nejpostiženějších městech Wadžima a Suzu navíc srovnalo se zemí mnoho budov.

Přinejmenším 3300 lidí zůstává odříznuto od světa kvůli poškozeným silnicím. Situaci podle AFP komplikuje déšť se sněhem, některé cesty jsou zablokované kvůli sesuvům půdy.

Přes 28 tisíc lidí zůstává v evakuačních centrech, přičemž se na třech místech údajně asi tucet lidí nakazil koronavirem. Některé z těchto přístřeší jsou přeplněné a není v nich teplo ani dostatek jídla, popsala dříve AFP. Desítky tisíc domácností jsou bez tekoucí vody a tisíce bez elektřiny.