Při zemětřesení na severu Číny zemřelo přes sto lidí

Zemětřesení na severu Číny

Zemětřesení na severu Číny Zdroj: Reuters

Nejméně 118 lidí zemřelo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách pátrají po možných přeživších. Informovala o tom státní agentura Nová Čína. Živel o síle 6,2 stupně podle ní udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, zraněných je více než 500.

Centrum zemětřesení se nacházelo v provincii Kan-su, která leží u hranic s Mongolskem. Epicentrum otřesů bylo v její jižní části, přibližně sto kilometrů jihozápadně od provinční metropole Lan-čou, nedaleko hranic s provincií Čching-chaj. Jejich ohnisko se nacházelo v relativně malé hloubce deseti kilometrů pod povrchem. Otřesy podle agentur poničily řadu budov, z nichž se lidé pokoušeli utéci na ulici. Americká geologická služba USGS udává, že otřesy měly sílu 5,9 stupně.

Podle mluvčího úřadu krizového řízení Kan-su zemřelo v této provincii nejméně 105 lidí, dalších 397 bylo zraněno a 16 z nich je v kritickém stavu. Zbytek obětí a dalších 140 zraněných registrovali v provincii Čching-chaj.

Záchranné práce komplikuje mrazivé počasí s teplotami sahajícími až pod minus deset stupňů. Problémem je i nedostatek lidí. Záchranáři shánějí na vyprošťování z trosek v Kan-su přinejmenším 300 lidí.

Číně už pomoc nabídla tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která vyjádřila Pekingu soustrast.