Polský PKN Orlen chystá expanzi. Ropu ze Saúdské Arábie bude vozit i do Česka

Polská petrochemická skupina PKN Orlen chystá expanzi. Zároveň prohloubí svou spolupráci se společností Saudi Aramco.

Polská petrochemická skupina PKN Orlen chystá expanzi. Zároveň prohloubí svou spolupráci se společností Saudi Aramco. Zdroj: e15.cz

Německý kancléř Olaf Scholz řekl, že jaderná energetika není udržitelná a ekonomicky smysluplná. Německo nadále plánuje letos odstavit své poslední jaderné elektrárny.
Americké akcie ve středu posílily, navzdory skutečnosti, že inflace v USA dosáhla čtyřicetiletého maxima.
Jednání Rady NATO a Ruska o Ukrajině žádné sblížení nepřineslo. Na snímku šéf NATO Jens Stoltenberg.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Scholz se opřel do jádra, nedává prý ekonomicky smysl

Jaderná energetika není podle německého kancléře Olafa Scholze udržitelná a ekonomicky smysluplná. Šéf spolkové vlády to řekl na středeční debatě s poslanci Spolkového sněmu. Německo má nadále v plánu letos odstavit své poslední jaderné elektrárny a do roku 2030 chce navýšit podíl obnovitelných energetických zdrojů na osmdesát procent. V současné době Německo získává z obnovitelných zdrojů asi 42 procent energie. „Chod reaktorů není neomezený, žádá si značné investice a je nutné počítat i s jaderným odpadem a možnými haváriemi,“ uvedl Scholz.  

Jednání NATO a Ruska o Ukrajině sblížení nepřineslo

Čtyřhodinová schůzka zástupců Rady NATO a Ruska v Bruselu nepřinesla žádný výsledek. Pouze odhalila, jak dramaticky odlišné jsou představy obou stran o Ukrajině. Státy NATO jednoznačně odmítly ruské požadavky znemožnit Ukrajině vstup do aliance a stáhnout své vojenské síly ze zemí východního křídla bloku. Náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin označil po skončení rozhovorů úroveň vztahů Ruska a NATO za „kriticky nízkou“. Šéf NATO Jens Stoltenberg řekl, že aliance se „musí připravit na reálnou hrozbu nového ozbrojeného konfliktu v Evropě“.  

Z trhů a burz 

Inflace v USA je nejvyšší od roku 1982, akcie přesto zdražily

Americké akcie ve středu zpevnily, navzdory zprávě, že míra inflace v USA v prosinci vystoupila na sedm procent, tedy nejvýše od roku 1982. Dow Jonesův index posílil o 0,11 procenta. S&P 500 si připsal 0,28 procenta a Nasdaq Composite se zvedl o 0,23 procenta. V zisku včera uzavřely obchodování také všechny hlavní benchmarky v západní Evropě. Německý DAX se zvýšil o 0,43 procenta. Britský FTSE 100 přidal 0,81 procenta. Francouzský CAC 40 vzrostl o 0,75 procenta. Nizozemský AEX vyskočil o 1,03 procenta a panevropský STOXX Europe 600 si polepšil o 0,65 procenta.  

Orlen skupuje slovenské a maďarské čerpací stanice 

Polská petrochemická skupina PKN Orlen, do které patří i tuzemský Unipetrol, chystá expanzi do zahraničí. Prohloubí také spolupráci se saúdskoarabským ropným gigantem Saudi Aramco. Orlen koupí 144 čerpacích stanic v Maďarsku a 41 stanic na Slovensku od maďarské společnosti MOL. Poláci za ně zaplatí 229 milionů eur, asi 5,6 miliardy korun. Evropská komise také Orlenu schválila převzetí polské petrochemické skupiny Lotos. PKN Orlen zároveň podepsal dlouhodobý kontrakt se Saudi Aramco na odběr ropy v objemu až 337 tisíc barelů denně. Část těchto dodávek poputuje vedle Polska i do Litvy a České republiky, napsal deník Rzeczpospolita.    

Tweet dne

Prodeje Volkswagenu byly loni nejnižší za posledních deset let. Propadly se na 8,9 milionu vozů. Konkurenční automobilka BMW naopak v roce 2021 v počtu prodejů dosáhla na rekord. 

Stane se dnes

  • Koná se první letošní jednání mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová bude hovořit s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem o dopadech brexitu a severoirském protokolu.
  • Vojáci z Ruska a dalších postsovětských zemí se začnou stahovat z Kazachstánu, kam byli vysláni minulý týden za účelem potlačení rozsáhlých nepokojů.
  • Nizozemský premiér Mark Rutte navštíví Německo. Setká se s kancléřem Olafem Scholzem.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí oznámí americká letecká společnost Delta Air Lines.