Omikron v Británii vyprazdňuje pracoviště. Vyjde to na miliardy liber

Omikron v Británii  vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy.

Omikron v Británii vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy. Zdroj: Reuters

Omikron v Británii  vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy.
Omikron v Británii  vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy.
Omikron v Británii  vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy.
Omikron v Británii  vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy.
Omikron v Británii  vyprazdňuje pracoviště, dopady pociťují nemocnice, školy i firmy.
9
Fotogalerie

Omikron podle dosavadních zjištění představuje nižší riziko vážného průběhu onemocnění než delta, už se ale naplno projevují problémy spojené s vysokou nakažlivostí této varianty koronaviru. Na britských pracovištích v prvním lednovém týdnu scházely více než tři miliony lidí, potíže hlásí nemocnice i školy. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom varuje, že by brzy mohla onemocnět polovina Evropy.

Britská ekonomika může kvůli nedostatku pracovní síly způsobenému nemocností a izolací v souvislosti s omikronem během ledna a února přijít o 35 miliard liber, více než bilion korun. Tato projekce vychází z vládou předpokládané absence čtvrtiny pracovní síly, uvedl deník The Sunday Times s odkazem na studii Střediska pro výzkum ekonomiky a byznysu. I podstatně skromnější projekce, která počítá s tím, že se do práce nedostaví osm procent zaměstnanců, vyčíslila škody na deset miliard.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

V prvním lednovém týdnu chyběly na britských pracovištích více než tři miliony lidí, polovina z nich byla zneschopněna během této doby. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na čísla společnosti GoodShape, která trh práce sleduje. Velké potíže hlásí školy, v Anglii v nich na počátku roku scházel každý dvanáctý učitel a sektor se připravuje na ještě větší nápor.

Byznys tlačí na zkrácení izolace

„Malá, ale rostoucí část škol se už nyní potýká s absencemi učitelů vyššími než dvacet procent a sama vláda se chystá na úroveň 25 procent,“ řekl BBC Paul Whiteman z asociace ředitelů škol NAHT. Zvláště základní školy mají potíže zajistit výuku, aby nemusely zavřít. Britský kabinet už v prosinci žádal učitele v důchodu a ty, kteří z branže odešli, aby se vrátili vypomoci třeba jen na jeden den v týdnu.

Šéf Konfederace Národní zdravotní služby Matthew Taylor minulý týden varoval, že absence ve zdravotnictví začínají být nezvladatelné. Nedostatek zaměstnanců už také omezil dopravu v Londýně a okolí. Firmy vyzývají vládu ke zkrácení doby izolace pozitivních na koronavirus na pět dní, tedy stejně jako to učinilo české ministerstvo zdravotnictví.

„Byznysu by velmi pomohlo, kdyby byla doba izolace zkrácena,“ přimlouval se  kupříkladu Richard Walker z obchodního řetězce Iceland.

Vláda však tlaku odolává a odvolává se na studie, které ukazují přetrvávající nakažlivost u části lidí i po pěti dnech od pozitivního testu. Premiér Boris Johnson tvrdí, že se bude řídit vědeckými zjištěními.

IKEA snižuje nemocenskou neočkovaným

V souvislosti s absencemi na pracovišti roste tlak na zaměstnance, aby se nechali očkovat. Řetězec IKEA kupříkladu uvedl, že omezí výplaty nemocenské lidem, kteří nejsou očkovaní a musejí být v karanténě kvůli tomu, že přišli do kontaktu s pozitivní osobou. Budou dostávat pouze zákonné minimum ve výši 96 liber týdně, zhruba 2800 korun. Očkovaní totiž v takovém případě do karantény nemusejí. V průměru si britský zaměstnanec nábytkářského řetězce týdně vydělá kolem čtyř set liber, v zemi pro něj pracuje více deset tisíc lidí.

K podobnému kroku přistoupila i společnost Wassex Water. „Absence kvůli koronaviru se minulý týden zdvojnásobily, takže potřebujeme každého, abychom mohli pokračovat v nepřerušeném poskytování vodovodních a kanalizačních služeb,“ argumentovala firma s tím, že je třeba, aby se všichni nechali očkovat.

Podobným problémům může v následujících týdnech čelit řada evropských zemí. WHO varuje, že během šesti až osmi týdnů se může koronavirem nakazit polovina Evropanů. „Region v prvním týdnu roku 2022 viděl více než sedm milionů případů covidu-19, to znamená více než zdvojnásobení jejich počtu během dvou týdnů,“ řekl podle The New York Times ředitel organizace pro Evropu Hans Kluge.

Quebec uvalí daň na neočkované

  • Tlak na neočkované sílí také v kanadské provincii Quebec, kde je nejvyšší úmrtnost na koronavirus v zemi. Neočkované se tam rozhodli zatížit speciální daní. Šéf tamní vlády François Legault řekl, že o výši poplatku ještě není rozhodnuto, ale bude významný.
  • „Myslím, že právě nyní je to otázka férovosti vůči devadesáti procentům populace, která přinesla určité oběti. Myslím si, že jim dlužíme tento druh opatření,“ je přesvědčen.
  • V Quebeku je neočkovaných pouze třináct procent, údajně však tvoří třetinu všech hospitalizovaných. Pokuty pro neočkované ohlásily už dříve Řecko a Rakousko.