Portoriko se topí v dluzích, nedokáže splácet dluh

Přístav v portorické metropoli San Juan

Přístav v portorické metropoli San Juan Zdroj: Wikimedia Commons

Portoriko není schopno splácet svůj dluh, který činí 72 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Guvernér Alejandro García Padilla doufá, že se mu podaří dohodnout se s věřiteli ostrovního území na odkladu splátek dluhu. Karibský ostrov je volně stát volně přidružený stát k USA.

„Není jiná možnost. Rád bych měl jednodušší možnost volby. Toto není politická otázka, je to matematika,“ uvedl podle nedělního článku The New York Times také Padilla. Guvernér bude o situaci hovořit se zákonodárci, kteří nadále jednají o podobě rozpočtu, který musí být schválen do úterý. Návrh počítá se škrty v objemu 674 milionů dolarů. Na pomoc se splácením dluhu je v něm vyčleněno 1,5 miliardy dolarů.

Podle zprávy, kterou vypracovali bývalí ekonomové Mezinárodního měnového fondu (MMF), Portoriko potřebuje restrukturalizovat svůj dluh. Také by mělo provést hospodářské reformy, například zvýšit daň z nemovitosti či snížit počet učitelů. Těch má prý ostrovní území o desetinu více než před deseti lety, studentů o 40 procent ubylo, citovala agentura Reuters ze zprávy, kterou již zveřejnila některá média a která by měla oficiálně vyjít během dneška.

Dokument prý rovněž naznačuje možnost restrukturalizace dluhu centrální vlády, který investoři obvykle považují za nedotknutelný. Takový krok by mohl vytvořit precedent, „protože žádný stát USA v živé paměti (takový dluh) nerestrukturalizoval“, stojí podle Reuters ve zprávě.

Vláda ostrov by podle zprávy měla snížit náklady na energie a dopravu. Případná restrukturalizace by se pak prý mohla uskutečnit prostřednictvím dobrovolné výměny stávajících dluhopisů za nové s delší dobou splatnosti nebo nižšími splátkami.