Americké Řecko: Portorická vláda nemá peníze ani na vlastní provoz

Přístav v portorické metropoli San Juan

Přístav v portorické metropoli San Juan Zdroj: Wikimedia Commons

Karibský ostrov zalévaný sluncem, obklopený zlatými plážemi, průzračným mořem a provoněný rumem Bacardi. Tak si můžete představit Portoriko. Ratingová agentura Standard & Poor’s ale tuto idylu do hodnocení úvěrového rizika státu nepočítá. V dubnu přehodnotila úvěrové závazky Portorika a umístila je o stupeň níž – z B do spekulativního pásma na stupeň CCC+. Do stejného pásma Standard & Poor’s řadí Řecko.

Portoriku se říká se srdce Karibiku. V posledních měsících si však vysloužilo méně romantické a nelichotivé přezdívky – například Řecko Karibiku, anebo Řecko Ameriky.

Podobnost je zjevná. Portoriko (přitom španělsky Puerto Rico = bohatý přístav) je obdobně jako Řecko předlužená nekonkurenceschopná země, známá především jako turistický ráj. Má přebujelou, zkorumpovanou administrativu, neumí vybírat daně a je svázaná v měnové unii s několikanásobně silnějším a výkonnějším sousedem (Spojenými státy).

Za tři měsíce bez peněz

Finanční problémy v Portoriku probublávají už devět let, kdy se stát dostal do recese. Teď se blíží k bodu varu. Vládě docházejí peníze, za necelé tři měsíce bude na suchu.

Minulý týden portorický parlament zamítl vládní návrh na šestnáctiprocentní daň z přidané hodnoty, která měla nahradit sedmiprocentní daň z obratu. Návrh byl součástí fiskálního plánu dohodnutého mezi vládou a sdružením amerických hedgeových a podílových fondů. Plán, který obsahuje také úsporná opatření vlády, měl za přijatelný úrok zajistit další půjčky ve výši 2,9 miliardy dolarů. Tuto částku potřebuje vláda k tomu, aby odvrátila platební neschopnost.

Ceny portorických dluhopisů aktuálně klesají na nová minima, zatímco výnosy stoupají. Portorický bond se splatností deset let nese přes deset procent ročně. Vláda si opatřuje peníze krátkodobými bankovními půjčkami. Situace je přirozeně neudržitelná.

Ministerstvo financí koncem dubna upozornilo poslance a senátory, že pro nedostatek provozní likvidity vláda v příštích třech měsících přeruší činnost.

Šetření naráží u opozice

Dluh Portorika v porovnání s Řeckem není děsivý. Letos narostl na 87 miliard dolarů (z toho 73 miliard v bondech), což je podle CIA World Factbook 112 procent hrubého domácího produktu ostrovního státu. Řecký dluh dosahuje 174,5 HDP.

Portorická vláda má větší možnosti než řecká, aby dluhovou krizi zvládla

„Portorická vláda má větší možnosti než řecká, aby dluhovou krizi zvládla. Je ale nutné, aby prosadila změny v příjmové i výdajové stránce rozpočtu, aby upravila daně a razantněji snížila počet zaměstnanců ve státní sféře,“ cituje portál televize CNBC Vicente Feliciana, ředitele Advantage Business Consulting z portorického San Juanu.

Vyšší daně i výraznější škrty v eráru však narážejí na opozici, která obviňuje vládu, že se snaží uspokojit věřitele z Wall Streetu na úkor Portoričanů.

Země se vylidňuje

A aby špatných zpráv nebylo málo: Rozpočtovou situaci Portorika ztěžuje odliv obyvatel. Během posledního desetiletí populace klesla z 3,9 milionu na 3,6 milionu. Odcházejí především vzdělaní, mladí a dynamičtí lidé. Míří na americkou pevninu, do USA. Příjmy z daní se tak snižují a hromadící se dluhy leží na bedrech menšího počtu Portoričanů.

K tomu ještě klesají příjmy z turistiky. Důsledkem prohlubující se bídy a rostoucí míry zločinnosti je úbytek turistů. V roce 2005 jich navštívilo ostrov 3,7 milionu, loni o půl milionu méně. Některé hotely zavírají.

Dokončení čtěte na Finmag.cz