Při brexitu bez dohody chce Londýn EU zaplatit jen devět miliard liber místo dohodnutých 39

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Reuters

Pokud nebude Evropská unie souhlasit se změnami dohody o odchodu Británie, Londýn v rámci vyrovnání s EU nezaplatí stanovených 39 miliard liber (1,1 bilionu korun), ale pouze devět miliard liber. Britský premiér Boris Johnson to hodlá sdělit představitelům Evropské unie, uvedl britský portál MailOnline.

Očekává se, že premiér Johnson, který se na mezinárodní scéně objeví poprvé od příchodu do Downing Street, řekne představitelům EU na summitu G7 v Biarritzu, že sumu 39 miliard liber, na níž se dohodla jeho předchůdkyně Theresa Mayová, Británie sníží na devět miliard, nebo dokonce pouhých sedm miliard liber.

Johnsonova hrozba vychází z analýzy jeho právníků, že v případě scénáře brexitu bez dohody by měla částka činit jen zmíněnou sumu, protože s přechodným obdobím nebudou spojeny žádné náklady.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden prohlásil, že i kdyby Británie 31. října opustila EU bez dohody, stejně by měla částku uhradit celou.

Na summitu G7 se Jonhson má sejít s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a očekává se také uspořádání setkání s francouzským prezidentem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tuska britský premiér vyzval, aby mu s hledáním dohody pomohl. Předseda Evropské rady v sobotu na twitteru napsal: "Doufám, že se nechce zapsat do historie jako 'Pan Bez dohody'.