Privatizace na Ukrajině se zrychlí, země schválila potřebný zákon

Kyjev, Ukrajina (ilustrační foto)

Kyjev, Ukrajina (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Hotel Intercontinental v Kyjevu
Náměstí nezávislosti v Kyjevě
Zleva předseda Evropské rady Donald Tusk, ukrajinský prezident Petro Porošenko a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu v Kyjevu
Na poloninách se zastavil čas
Kouzlo historie prostupuje celými Karpaty
63
Fotogalerie

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, který má zrychlit privatizaci státních podniků a posílit její transparentnost. Splnil tak jednu z podmínek záchranného programu sjednaného s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Privatizace by mohla zlepšit stav státní pokladny a přilákat nové zahraniční investory. "Není žádným tajemstvím, že mít tři a půl tisíce státních podniků je pro tuto zemi nesmysl. Přinášejí ztráty státu a profitují z nich ti, kteří se na nich již desítky let přiživují," řekl před hlasováním ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman.

Zákon byl dnes schválen v prvním čtení. Zatím není jasné, kdy bude následovat další hlasování, ve kterém budou moci poslanci zákon pozměnit, napsala agentura Reuters.

Schválený zákon stanovuje pravidla pro privatizaci více než tři tisícepřevážně ztrátových státních firem. Zahrnuje například povinné tendry na mezinárodní poradce, kteří by měli pomáhat s přípravou privatizace větších podniků.

Schválením zákona se Ukrajina dostává o krok blíže k získání další části úvěrové pomoci od MMF, jejíž celkový objem byl dohodnut na 17,5 miliardy dolarů (zhruba 384 miliard korun). Některé otázky však stále zůstávají nevyřešeny, zejména neochota vlády zvýšit ceny plynu.