Putin: Rusko bude dál usilovat o spolupráci s EU a s Kyjevem

ruský prezident Vladimir Putin

ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Rusko se bude dál snažit o urovnání vztahů v rámci "trojúhelníku" mezi Moskvou, Kyjevem a Bruselem. V komentáři k zatím neúspěšným rozhovorům o urovnání rusko-ukrajinských hospodářských vztahů to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Dosud rozsáhlou hospodářskou spolupráci s Kyjevem se Moskva rozhodla minulý týden zablokovat kvůli dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

O neúspěchu v jednání o politické dohodě, která by zažehnala obavy Moskvy z evropské integrace jejího západního souseda, informoval Brusel v pondělí. Moskva se obává, že obchodní dohoda bude mít negativní dopady na ruské hospodářství a zaplaví ruský trh dovozovým zbožím z Evropy. Putin proto nařídil, aby ruská vláda od 1. ledna pozastavila dohodu o volném obchodu s Ukrajinou.

Prezidentův návrh schválila Státní duma, dolní komora ruského parlamentu. „Liberalizace, s kterou počítá dohoda o přidružení Ukrajiny k EU, způsobí značnou škodu ruské ekonomice,“ praví se v odůvodnění tohoto kroku. Dohoda o volném obchodu v rámci postsovětského Společenství nezávislých států byla podepsána v roce 2011.

Rok a půl pokusů o dohodu

Pokusy o nalezení cesty k dohodě mezi Ruskem, Ukrajinou a EU trvaly půldruhého roku, ale výsledek nepřinesly. „Byli jsme připraveni vyvinout úsilí potřebné k dosažení dohody. Proto jsme byli velmi překvapeni tím, že prezident Vladimir Putin 16. prosince 2015 vydal dekret, který pozastavuje všechny závazky Ruska vůči Ukrajině,“ komentovala v pondělí výsledek jednání eurokomisařka Cecilia Malmströmová.

Rusko, Ukrajina a EU se podle dnešního Putinova prohlášení k jednacímu stolu „ještě mnohokrát vrátí“. Moskva prý chce navázat vztahy jak s EU, tak s Ukrajinou. Když ale ruská strana při jednání položila fakta na stůl, delegace EU prý prohlásila, že „hra skončila“ a vzdálila se. „Odešli, a teď tvrdí, že jednání zmařilo Rusko. Tak netolerantně by se Evropa chovat neměla,“ uvedl ruský prezident.