Putin: USA chtějí vytlačit Rusko z evropského energického trhu a zdražit plyn

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: čtk

Ropná rafinérie (ilustrační foto)
Námořní průzkum ložiska zemního plynu (ilustrační foto)
Donald Trump
Vladimir Putin
zemní plyn
6
Fotogalerie

Sankce, které vůči Rusku schválil americký Kongres v červenci, mají za cíl vytlačit Rusko z evropského energetického trhu a prosadit tam dražší americký zkapalněný zemní plyn. Na čtvrteční konferenci v Soči věnované mezinárodní politice to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Putin dále kritizoval Spojené státy za neplnění jejich povinností v rámci úmluvy o chemických zbraních, Washington se podle něj chová nespolehlivě.

"Spojené státy zůstávají jediným a nejsilnějším vlastníkem tohoto typu zbraní hromadného ničení. Spojené státy navíc posunuly termín pro likvidaci svých chemických zbraní z roku 2007 na rok 2023," cituje agentura TASS prezidenta.

Hlava ruského státu se také mimo jiné vyjádřila ke konfliktům na Blízkém východě a Korejském poloostrově. Moskva podle Putina důrazně odsuzuje severokorejský jaderný program a jeho testování, prosazuje nicméně řešení situace pouze dialogem.

"Tento problém je potřeba řešit samozřejmě dialogem a nestavět KLDR do rohu. Nevyhrožovat použitím síly a nesnižovat se k otevřené hrubosti a nadávkám," uvedl Putin.

Rusko se bude i nadále zasazovat o celosvětové jaderné odzbrojení, dodal prezident. Moskva je však zároveň podle Putina připravena k vývoji nových nejaderných zbrojních systémů v případě, že k podobnému kroku přistoupí jakýkoliv další stát.

Upozornil navíc, že pokud se Washington rozhodne odstoupit od dohody o zničení jaderných raket středního a kratšího doletu, je Kreml připraven reagovat zrcadlově.

Putin dále očekává, že Rusko společně s Damaškem v dohledné době porazí teroristická uskupení v Sýrií. Mírové procesy se v zemi podle něj vyvíjí pozitivním směrem i přesto, že vyjednávání stále čelí některým problémům.

Vyjednavači v Sýrii pracují i s návrhem na vytvoření široké platformy syrského národa, kde by mohli jednat zástupci všech syrských etnik, dodal prezident.