Ropní giganti sází na zemní plyn, do jeho rozvoje investují stovky miliard dolarů

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Dělníci při těžbě zemního plynu frakováním
Tanker na zkapalněný zemní plyn Berge Boston v bostonském přístavu
Royal Dutch Shell
4
Fotogalerie

Přes 700 miliard dolarů (15,3 bilionu korun) investovaly přední světové ropné společnosti do rozvoje zemního plynu v letech 2007 až 2016. V produkci firem Exxon i Royal Dutch Shell dnes převládá zemní plyn nad ropou a to samé bude do deseti let platit pro BP PLC. Svou politiku založenou na očekávaném růstu poptávky po zemním plynu nyní obhajují na energetické konferenci v Londýně. 

Podle vyjádření viceprezidenta Exxon Mobil Corp. Roberta Franklina pro list The Wall Street Journal vypadá situace slibně zejména v Číně, kde poptávka po zkapalněném zemním plynu (LNG) loni stoupla o 40 procent, a v Indii, která by jí brzy měla dohnat.

Význam zemního plynu stoupl, když k němu obrátily pozornost takové ropné velmoci jako Katar a Rusko. Záplava LNG, který lze přepravovat stejně snadno jako ropu, však měla negativní dopad na ceny suroviny a vyvolala obavy z nedostatečné kapacity spotřeby. Mnoho zemí nemá infrastrukturu, aby mohlo LNG dovážet, anebo peníze, aby to mohlo změnit.

Zemní plyn je považován za relativně nízkoemisní, a tedy za mezistupeň mezi "špinavými" palivy jako uhlí a obnovitelnou energií.

Pode některých účastníků konference však producenti fosilních paliv obnovitelné zdroje energie podceňují. Sektor neustále sází na to, že obnovitelné zdroje energie se budou rozvíjet pomaleji, než se ve skutečnosti děje a podceňuje i jejich spolehlivost.