Reuters: Šéf čínské CEFC je vyšetřován

Jie Ťien-ming (vlevo)

Jie Ťien-ming (vlevo) Zdroj: CTK

Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky
2
Fotogalerie

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. S odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený se záležitostí o tom dnes informovala agentura Reuters.

Čínský finanční magazín Caixin citoval zdroj, podle kterého byl letos Jie Ťien-ming předvolán k výslechu. Nesdělil ale, zda vyšetřování pokračuje, ani podrobnosti o povaze podezření. Server deníku South China Morning Post uvedl, že Tien-Ming byl zadržen přímo na příkaz prezidenta Si Ťin-pinga už 16. února.

Český zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík zatím nemá k vyšetřování více informací než média. "Vše je v rovině prý, údajně, možná," opověděl na dotaz týdeníku Respekt s tím, že firma může popřít údajné zatčení svého šéfa.

V Česku CEFC vlastní Pivovary Lobkowicz, fotbalový klub SK Slavia Praha a stadion Eden, skoro poloviční podíl má také v aerolinkách Travel Service. Vlastní několik nemovitostí včetně pražského Florentina a budovy bývalé Živnobanky. Celkovou hodnotu svých aktiv v České republice skupina vyčísluje na 1,5 miliardy eur. Minulý měsíc neschválila Česká národní banka vstup CEFC do J&T Finance Group kvůli nejasnostem o původu financování transakce, jak připomíná Reuters.

CEFC podniká v energetice, financích a průmyslu. Uvádí o sobě, že je největší společností v Šanghaji a sedmou největší v celé Číně. Česká republika je hlavním sídlem jejích evropských aktivit. 

Vyšetřování šéfa CEFC není jediným skandálem, který se týká vrchních pater tamního byznysu. Minulý týden vláda převzala kontrolu nad pojišťovnou Anbang Insurance Group, protože její šéf je rovněž vyšetřován. Čínská vláda v poslední době vytáhla proti příliš utrácejícím společnostem, aby předešla finančním potížím.