Centrální banka brání CEFC v získání podílu v J&T Finance Group

Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky

Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky Zdroj: E15/Anna Vackova

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Česká národní banka odmítla vydat souhlas, aby čínská investiční skupina CEFC získala 50procentní podíl ve skupině J&T Finance Group. Regulátor finančního trhu má totiž vážné pochybnosti, odkud pochází finanční toky do čínské skupiny. Proti rozhodnutí centrální banky je však možné odvolání.

Centrální banka vydala rozhodnutí koncem listopadu minulého roku. Ve třech společných řízeních zamítla žádosti deseti subjektů z CEFC. Osm společností a dvě fyzické osoby – Li Yong a Su Weizhong - žádaly o udělení souhlasu k nabytí kontrolní účasti na J&T Bance, J&T Investiční společnosti a na společnosti Atlantik finanční trhy.

Nedostatečně prokázaný byl dle ČNB původ hned 728 milionů eur. Celková hodnota investice přitom činí 980 milionů eur. „CEFC China plně spolupracuje s českým národním bankovním regulátorem a komunikaci ze strany ČNB považuje za standardní a plně profesionální. Požadavky ČNB na dokumentační doložení žádosti vnímá jako plně oprávněné,“ uvedla čínská skupina.

Dodala také, že již získala souhlas k transakci od J&T Finance Group, Evropské centrální banky, Národní banky Slovenska, Chorvatské národní banky, Centrální banky Ruské federace a Centrální banky Barbadosu.

Proti rozhodnutí ČNB bylo možné podat odvolání, což CEFC podle serveru Echo24.cz učinila. Dokud nebude řízení ukončené, CEFC však nechce záležitost dále komentovat. V podobném duchu se vyjádřila i mluvčí J&T Banky Monika Veselá. 

CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil v roce 2002 Jie Ťien-ming, který je nyní předsedou představenstva. Podle některých zdrojů je čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Prezidentem společnosti je Čchan Čchao-tuo.