Ruský fyzik obviněný kvůli přednášce v Česku byl amnestován

ilustrační foto, Posluchárna

ilustrační foto, Posluchárna Zdroj: archiv

Ruský vědec Vladimir Golubjov byl propuštěn z vazební věznice v ruském Nižním Novgorodu. Golubjov čelil obvinění z prozrazení státního tajemství v přednášce pronesené a publikované na jaře 2013 v Česku. Podle informace agentury TASS byl Golubjov zahrnut do amnestie vyhlášené k 70. výročí konce druhé světové války. Jeho případ byl uzavřen.

Bývalý vědecký pracovník jaderného střediska v ruském Sarovu je odborník na výbušniny, kterým věnoval i referát v Česku. V Sarovu, kde působil od poloviny 70. let, se podle zmínek na internetu věnoval také balistice a dynamice plynů. Po pražské přednášce byl propuštěn ze zaměstnání a nyní je v důchodu. Stíhán byl od loňského léta.

Golubjov považuje obvinění za vykonstruované, vinu odmítá a tvrdí, že všechny poznatky, které údajně prozradil v referátu na konferenci v Praze, byly publikovány v odborné literatuře již v 80. a 90. letech minulého století. Stíhán byl nejprve na svobodě, koncem letošního dubna ale soud poslal Golubjova do vazební věznice s tím, že porušil soudní příkaz zdržovat se v místě bydliště a nekomentovat vyšetřování. Žalobu podanou na vazební stíhání soud zamítl.

Za vyzrazení státního tajemství hrozí v Rusku až čtyři roky vězení, v případě přitěžujících okolností až sedm let. Golubjovovi ale podle informace TASS trest už nehrozí, protože byl propuštěn na svobodu. Podle soudců se na něj vztahuje amnestie, vyhlášená v Rusku při příležitosti 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým wehrmachtem.

Putinův bič na oligarchy: horší než sankce, tvrdí podnikatelé