Šéf CIA: Útoky v Paříži nejsou jednorázovou akcí, mohou se opakovat

Šéf CIA John Brennan

Šéf CIA John Brennan Zdroj: ctk/ap

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan varoval v pondělí, že útoky v Paříži, ke kterým se hlásí extremistické hnutí Islámský stát (IS) nemusí být jednorázovou událostí a že radikálové mohou mít další podobné operace připraveny k okamžité realizaci.

Snaha o zmaření těchto činů se může ale ukázat jako velmi obtížná, protože zpravodajské a bezpečnostní služby v Evropě jsou zcela přetížené ve snaze vysledovat stovky evropských extremistů, kteří se vrátili domů z bojů v Sýrii a Iráku.

„Spousta našich partnerů právě teď v Evropě čelí mnoha problémům, co se týče počtu jedinců, kteří cestovali do Sýrie a Iráku a zpět, takže jejich schopnost sledovat a zkoumat tyto jednotlivce je pod těžkou zkouškou,“ uvedl Brennan.

Typický útok islamistů

Šéf CIA řekl, že americké tajné služby stále nemají potvrzeno, že IS je zodpovědný za útoky v Paříži, při nichž zahynulo 129 lidí. Dodal ale, že tyto incidenty stejně jako podezření z výbuchu bomby v ruském letadle v Egyptě z 31. října, při kterém bylo zabito všech 224 osob na palubě, mají charakteristické znaky toho, že by za ně měli být odpovědní islamisté.

Povaha pařížských útoků prý ukazuje, že přípravy trvaly řadu měsíců vzhledem k potřebě zajištění zbraní a k tomu, jak byly atentáty rozprostřené.

Až 20 tisíc sympatizantů

Podle Brennana bezpečnostní a zpravodajské služby v Evropě a na dalších místech nyní horečně pracují na případném odhalení dalších plánů teroristických útoků.

Evropské tajné služby odhadují, že od roku 2011 odešlo bojovat do Sýrie na 5000 Evropanů. Z toho bylo 1400 Francouzů, z nichž 900 se vrátilo do vlasti. Francouzské úřady ale zařadily na seznam potenciálně nebezpečných osob sympatizujících s radikálním islámem kolem 10 až 20 tisíc lidí.