Severní Korea stupňuje napětí, Američanům pohrozila "nelítostným útokem"

Sjezd se v KLDR koná po 36 letech.

Sjezd se v KLDR koná po 36 letech. Zdroj: ČTK

Už zase kouká na věci: Diktátor Kim na údajně aktuální fotce. Klasicky s dalekohledem
Sliby chyby, Donalde!
Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu
Loď amerického námořnictva USS Donald Cook.
5
Fotogalerie

Severní Korea pohrozila Spojeným státům "nelítostným útokem", pokud skupina amerických plavidel vedená bitevní lodí Carl Vinson naruší suverenitu KLDR. Letadlová loď se zapojila do americko-jihokorejského cvičení, které obě tyto země vždy na jaře provádějí u břehů Jižní Koreje.

Severní Korea, která loni vyvolala obavy sousedních zemí dvěma jadernými testy a množstvím raketových zkoušek, uvedla, že zapojení amerických bitevních plavidel do vojenského cvičení je součástí "nebezpečného plánu" napadnout KLDR.

"Pokud byť jen trochu omezí suverenitu a důstojnost Severní Koreje, naše armáda zahájí nelítostné, přesně mířené údery ze země, z moře, ze vzduchu i pod hladinou moře," varovala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

"V sobotu proletělo poblíž teritoriálních vod KLDR množství nepřátelských letounů, které odstartovaly z letadlové lodi. Během cvičení shazovaly bomby a nacvičovaly překvapivé útoky na pozemní cíle," dodala agentura KCNA.

Mluvčí amerického námořnictva prohlásil, že bitevní loď Carl Vinson byla nasazena do oblasti v rámci předem plánovaných, každoročních manévrů, jichž se Spojené státy účastní se svým spojencem Jižní Koreou.

Cvičení nazvané Foal Eagle začalo 1. března a potrvá až do konce dubna. V loňském roce se do cvičení zapojilo asi 17 tisíc amerických vojáků a více než 300 tisíc Jihokorejců.