Příběhy severokorejských agentek: sex jako špionážní nástroj a kyanid ve špičce cigarety

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Jedna z vražedkyň Kim Čong-nama měla svetr s nápisem LOL
Nevlastní bratr vůdce KLDR Kim Čong-nam byl v pondělí zavražděn
Ze snímku Kim Čong-una při prohlídce armádní kuchyně by se mohlo zdát, že Severní Korea má jídla dostatek. Ve skutečnosti ale země čelí vleklé potravinové krizi
7
Fotogalerie

Vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se kdysi zřejmě dopustily tajné agentky. Ve službách rozvědky KLDR by to zdaleka nebylo poprvé, co bylo i k riskantním misím využito žen. Tři případy připomíná agentura AP.

1. Kim Hjon-hui 

V listopadu 1987 uložili dva severokorejští agenti, kteří se vydávali za otce s dcerou, časovanou bombu do jihokorejského letadla, které letělo z Bagdádu do Soulu s mezipřistáním v Abú Zabí. Letoun se zřítil u pobřeží Barmy a na jeho palubě zahynulo podle jihokorejských vyšetřovatelů všech 115 lidí.

Když oběma agentům, kteří cestovali s japonskými pasy, hrozilo na letišti v Bahrajnu zatčení, 72letý agent spáchal sebevraždu spolknutím kyanidu, který měl ve špičce cigarety. Ženě v tom policisté včas zabránili.

Poté co byla vydána do Soulu, agentka Kim, jíž bylo kolem 27, vyšetřovatelům přiznala, že útok měl za cíl narušit letní olympijské hry, které v Jižní Koreji měly začít o 10 měsíců později.

Kim byla odsouzena k smrti, ale nakonec dostala milost na základě toho, že byla severokorejským režimem "svedena z cesty". Stala se autorkou několika knižních bestsellerů a provdala se za bývalého zpravodajského důstojníka.

 2. On Čong-hwa 

Agentka On Čong-hwa se kolem roku 2001 dostala do Jižní Koreje, kde předstírala, že je přeběhlice ze severu. Byla zatčena a odsouzena k pěti letům vězení v roce 2008. Jihokorejským úřadům řekla, že využívala pohlavních styků k získávání citlivých informací od jihokorejských vojenských důstojníků a plánovala také několik dalších zabít. Jihokorejská média ji ihned dala přezdívku "Severokorejská Mata Hari" podle tanečnice, která stejným způsobem získávala vojenská tajemství pro Německo v první světové válce.

Poté co byla propuštěna z vězení, On se ohradila proti přezdívce s tím, že sexu využila jako špionážního nástroje pouze jednou. Navíc se do jednoho armádního důstojníka zamilovala. Také řekla, že neuposlechla rozkazu otrávit dva ze svých jihokorejských vojenských zpravodajských zdrojů.

Média k On nebyla milosrdná a psala, že byla jen tuctovou informátorkou a že její roli uměle zveličila jihokorejská prokuratura, aby její úspěch s dopadením byl oslnivější. On trvala na tom, že byla jako agentka vyškolena na vysoce odborné úrovni.

Jedna z vražedkyň Kim Čong-nama měla svetr s nápisem LOLJedna z vražedkyň Kim Čong-nama měla svetr s nápisem LOL|Info.cz

3. Ri Son-sil

V říjnu 1992 oznámila jihokorejská tajná služba, že zatkla 62 lidí za vybudování tajného jižní odnože vládnoucí severokorejské strany práce. V čele podzemní politické strany byla 75letá Ri Son-sil, která podle úřadů působila v Jižní Koreji deset let.

Ri byla údajně na 22. místě v severokorejské politické hierarchii. Zatčení se vyhnula, protože se včas vrátila do Severní Koreje v době, kdy se podzemní organizace rozpadla. Bývalý severokorejský agent zadržený kvůli jinému případu v polovině 90. let řekl, že ji doprovodil na sever v roce 1990 v ponorce.

Zadržený agent vypověděl, že severokorejský vůdce Kim Ir-sen, dědeček současného vůdce Kim Čong-una, se s Ri setkal dvakrát v jedné ze svých vil, udělil jí čestný titul a daroval jí zlaté hodinky s jeho vyrytým jménem.

Ri, která byla členkou severokorejského parlamentu, zemřela v roce 2000 a byla pohřbena na hřbitově v Pchjongjangu.