Shrnutí: Masakr ve Las Vegas přinesl nejméně 58 mrtvých a přes 500 zraněných

Video placeholde
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
24
Fotogalerie

Nejméně 58 mrtvých a přes 500 zraněných si vyžádala noční střelba na účastníky koncertu country hudby pod širým nebem v Las Vegas. Jde o nejhorší masakr spáchaný střelnou zbraní v novodobých dějinách USA. Útočníka, čtyřiašedesátiletého Stephena Paddocka, policie považuje za jediného pachatele. Ke krveprolití se sice přihlásil Islámský stát, ale američtí experti o jeho odpovědnosti pochybují. Pachatel se zastřelil ještě před příchodem policistů a jeho motiv je nejasný.

Místní šerif Joseph Lombardo uvedl, že muž střílel do davu, ve kterém bylo více než 22 000 lidí. Účastníci festivalu Route 91 Country Music Harvest si zpočátku neuvědomovali, co se děje, a vystoupení zpěváka Jasona Aldeana i po zahájení střelby chvíli pokračovalo. Lidí se ale brzy zmocnila panika.

Dosud není známo, co střelce vedlo ke spáchání masakru, při němž během několika minut vypálil stovky výstřelů z hotelového pokoje. Policie v tomto pokoji ve 32. podlaží hotelu Mandalay Bay našla více než deset střelných zbraní.

Jeho bratr Eric Paddock médiím řekl, že sourozenec byl milionářem, který své jmění získal investicemi do nemovitostí. Do kasin prý jezdil utrácet tak často, že mu mnohdy poskytovala pokoj či jídlo zdarma. O politiku či náboženství se prý vůbec nezajímal a nejevil násilné sklony.

Podle nevadské policie měl Paddock kromě několika dopravních přestupků čistý trestní rejstřík. Žil v posledních letech ve městě Mesquite ve státě Nevada, které má asi 14.000 obyvatel. Bydlel v patrovém domku, který v roce 2015 koupil v seniorské čtvrti známé jako Sun City Mesquite.

Podívejte se na záběry s koncertu v Las Vegas, při kterém došlo ke střelbě

Islámský stát se přihlásil ke střelbě v Las Vegas prostřednictvím své tiskové agentury. Střelec údajně před několika měsíci konvertoval k islámu. Agentura Reuters s odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele ale uvedla, že neexistují žádné důkazy o napojení střelce na jakékoli mezinárodní teroristické skupiny. Jeden z nejmenovaných činitelů agentuře řekl, že Paddock měl v minulosti psychické problémy.

Prezident Donald Trump v projevu poděkoval záchranářům za "zázračnou rychlost" jejich zásahu a masakr označil za "akt čirého zla". Zároveň oznámil, že ve středu Las Vegas navštíví, aby se setkal se záchrannými týmy a s pozůstalými. "Národ je nyní ve smutku a šoku jednotný," řekl Trump v krátkém smutečním projevu před novináři.

Masakr odsoudila řada zahraničních politiků. Soustrast s oběťmi a jejich blízkými vyjádřili britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová a papež František. Kondolenční dopis zaslal Trumpovi český prezident Miloš Zeman, který podle Hradu označil původce útoku za "zavrženíhodného fanatika".

Podle policie bude identifikace obětí dlouhá a pracná. Mezi oběťmi je podle agentury Reuters policista, který byl mimo službu. Kanadské úřady informovaly, že zemřeli nejméně dva Kanaďané. Las Vegas každý rok navštíví zhruba 3,5 milionu lidí z celého světa, uvedla agentura DPA. Mluvčí českého ministerstva zahraničí sdělila, že zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.