Slovenský ministr: EU má v oblasti jednotného trhu co zlepšovat

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga Zdroj: Ministerstvo hospodarstvi SR

Evropská unie by měla usilovat o dosažení pokroku v oblasti jednotného trhu, což by v členských zemích osmadvacítky zjednodušilo podmínky pro podnikání. Po neformální schůzce ministrů zemí EU odpovědných za konkurenceschopnost to novinářům řekl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga. Členka Evropské komise Elžbieta Bieńkowská uvedla, že EU pracuje na sjednocení trhu služeb.

„V jednotném trhu máme výrazné nedostatky, máme co zlepšovat. Ve Spojených státech nebo v Číně jednotný trh funguje, tam bychom se měli dostat jako Evropská unie,“ řekl Žiga.

Eurokomisařka Bieńkowská uvedla, že jednotný trh v EU nefunguje v plné míře. „V Evropě jsme sjednoceni na 30 až 40 procent, nevyužíváme plného potenciálu jednotného trhu. Máme 28 různých legislativních opatření v každém jednotlivém sektoru, v Evropě neexistuje sjednocený legislativní rámec,“ řekla Bieńkowská. Dodala, že dosáhnout pokroku v této oblasti nebude jednoduché i s ohledem na zájmy a návrhy jednotlivých členských zemí unie. V současnosti je podle Bieńkowské cílem sjednotit evropský trh v oblasti služeb.

Ministři hovořili také o inovacích v průmyslu, které představují možnosti dalšího růstu hospodářství. „Jsou zapotřebí kroky ke snaze posílit konkurenceschopnost evropského průmyslu na globálním trhu,“ řekl Žiga, podle něhož by v této oblasti mohla pomoci hlubší digitalizace v sektoru malých a středních podniků. Uvedl také, že přibližně třetina růstu celkové průmyslové produkce v EU je spojena právě se zaváděním digitálních technologií.

Zástupci členských států EU se na schůzce v Bratislavě shodli také v tom, že pro podporu inovací jsou důležité projekty veřejně-soukromého partnerství, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru.