Španělští taxikáři budou pokračovat v protestech, hrozí i blokádou hranice s Francií

Protesty taxikářů ve Španělsku

Protesty taxikářů ve Španělsku Zdroj: ČTK

V řadě španělských měst budou dnes protestovat taxikáři, kteří se připojí ke kolegům z Barcelony a Madridu. Požadují legislativní změny v úpravě těchto dopravních služeb tak, aby nebyly ve výhodě alternativní taxislužby, jako například Uber či Cabify. Stávku zahájili už ve středu taxikáři v Barceloně, kteří hrozí i blokádou hranice s Francií, pokud jednání s vládou nebudou úspěšná. Schůzka taxikářů se zástupci ministerstva se koná dnes v poledne.

"Pokud se zítra (pondělí) s vládou nedohodneme, máme připravenou skupinu taxikářů na severu Katalánska, kteří zablokují hranice," řekl v neděli zástupce barcelonských taxikářů deníku El Confidencial. Také deník La Vanguardia v neděli napsal, že taxikáři jsou připraveni s pomocí řidičů kamionů k blokádám hranic mezi Francií a Španělskem. Zvažují i blokádu v barcelonském přístavu, pokud se s vládou nedohodnou.

Podle deníku La Vanguardia požadují asociace taxikářů mimo jiné to, aby kompetence v udělování licencí přešly na autonomní regiony. Protest zahájili taxikáři v Barceloně poté, co katalánský nejvyšší soud pozastavil platnost nařízení barcelonských úřadů z letošního února, které mělo omezit udělování licencí pro alternativní taxislužby v regionu.

Taxikáři v Barceloně zahájili protest ve středu dvoudenní stávkou, kterou posléze prodloužili na časově neomezenou. Od pátečního odpoledne blokují řidiči taxiků část rušné dopravní tepny Gran Via v Barceloně, na níž zaparkovali asi 1700 taxiků, někteří si vedli nich postavili i stany.

V sobotu se k barcelonským kolegům přidali taxikáři v Madridu, kteří rovněž protestovali v centru města a také poblíž letiště Barajas. V neděli se k protestu připojili taxikáři také v některých městech Andalusie a Aragonie. Na dnešek vyzvala ke stávce i federace taxikářů Baskicka a na úterý svolali protest taxikáři na Baleárech.

Kvůli stávce taxikářů v Madridu a v Barceloně posílily španělské železnice Renfe ode dneška spoje do center těchto měst z letišť, kam v tomto období přilétají desetitisíce turistů. Toto opatření by mělo trvat, dokud stávka taxikářů neskončí.